Wednesday, December 28, 2016

TIME MANAGEMENT

Urus Masaku

Bukan senang nak urus masa seharian kalau tdk ada perancangan yg betul. Keje2 kt opis, keje2 umah, nk jeling2 kedai lagi pastu nak buat task utk gempro & tsunami lagi kan. But I will do the best. Dare to challenge myself to do biz on9. Sape suruh kan hahaha. So, commitment & time management are very important.

KERJA- KERJA RUMAH YANG MENIMBUN
         


PERTANDINGAN INOVASI PECIPTA 2015 - BRONZE MEDAL
         

Kalu kat opis biasa buat checklist and identify which one is the priority. Jadi kena selesaikan yg wajib & penting dulu. Kdg2 dlm seminggu lebih dari 5 job kena selesaikan. Tu blom masuk yg adhoc, kursus & meeting yang bersepah-sepah serta pertandingan yang perlu disertai kan. Selagi kita kerja dengan makan gaji jadi SYMP aje la.

Keje umah pun kena ada schedule. Bila nak basuh, sidai & lipat kain. basuh ok, tang nk melipat tu hmmm rasanya mesti ada yg sama kes ngn saya bab2 melipat kain ni huhu. kemas umah ala kadar je bila weekdays. Nak mop berbagai tu weekend je la jawabnya. Peruntukan masa dengan famili adalah perlu. Quality time with family gitew. Sekurang-kurangnya makan berjamaah dan main dengan anak-anak tu penting. Jangan disogok dengan gajet, takut mereka ketagih pulak kan.

My kids


Bila direnung kembali, pagi-pagi sekitar jam 6.45 pagi kita dh tergesa2 pergi ke opis. Kena keluar awal, kalau tidak berhimpit dengan jem nanti lambat la sampai opis. Bila balik keje pulak dah dekat 6.30 petang baru sapai rumah. Kejap sangat masa kita dengan anak-anak kan.

Saya target WAHM suatu masa nanti in sha allah. Saya perlukan Freedom of Time dalam bekerja. Jadi bekerja sendiri adalah jawapannya. Kita boleh urus sendiri kerja kita dan dapat didik anak-anak depan mata. Zaman sekarang memang mencabar. Banyak pengaruh yang negatif. Moga anak-anak saya dipelihara olehNya. Aamiin.




 24 jam sehari Allah pinjamkan kpd kita. takkan tak cukup? Semua tu atas kita je. Sebab tu time management penting. Moga saya akan terus istiqomah & dapat seimbangkan antara dunia & akhirat kerana manusia itu mudah lupa. keje itu satu ibadah & ibadah kpd Allah itu satu kewajipan bagi kita untuk bekalan di akhirat kelak. wallahualam.


#kedaivitaminmeruklang 0125244773
#pengedarshakleemeruklang 0175438337

No comments:

Post a Comment