SET RESDUNG shaklee....kenali apa itu sinus dan resdung.

SHARE:

Kenali apa itu sinus dan resdung. Apa itu sinus? Sinus adalah rongga berisi udara pada tengkorak yang dilapisi oleh membran. Membr...


Kenali apa itu sinus dan resdung.

Apa itu sinus?
Sinus adalah rongga berisi udara pada tengkorak yang dilapisi oleh membran. Membran ini mengeluarkan sedikit cairan untuk memerangkap kotoran dan memberi kelembapan pada rongga hidung.
Radang sinus?
Radang sinus adalah keadaan dimana terjadinya jangkitan atau radang pada lapisan membrane pada rongga sinus. Radang sinus sering terjadi pada semua orang termasuk kanak-kanak. Ia terbahagi kepada 2 bahagian:
  • Radang sinus akut
  • Radang sinus kronik


Sinus mengikut definisi ialah satu rongga atau ruang seperti sinus vena atau sinus hidung. Sinus hidung (paranasal sinus) pula diterjemahkan kepada rongga udara yang diselaputi mukosa di dalam tulang tengkorak dan  mempunyai hubungan dengan rongga hidung, termasuk sinus ethmoid, frontal, maksilari dan sphenoid. Dengan ini, adalah tidak tepat sekiranya seseorang itu berkata “Saya menghidapi sinus” kerana mereka hanya merujuk kepada struktur normal anatomi yang ada pada setiap orang! Seperti dinyatakan- kebanyakan doktor akan menjawab di dalam hati “Ya, semua orang mempunyai sinus” kerana kesemua orang yang normal akan mempunyai sinus di hidung mereka.

‘Resdung’ pula adalah istilah Melayu yang biasa digunakan, dijelaskan oleh Kamus Dewan sebagai penyakit hidung yang disebabkan oleh radang pada selaput sinus. Ini tidak salah dari segi terjemahan, tetapi dari istilah perubatan, ianya kurang spesifik. Kebanyakan penyakit hidung akan dirangkumi oleh istilah tersebut.

sumber: http://www.mmgazette.com/sinus-atau-resdung-dr-ahmad-nordin/


Macam mana nak tau kita ada sinus atau resdung?

Penyakit ini biasanya disahkan melalui pemeriksaan klinikal, tanpa perlu menjalani ujian darah, sinar X atau imbasan. Doktor ENT akan menjalankan pemeriksaan endoskopi untuk memastikan tiada ketumbuhan di dalam hidung. Boleh lihat video di bawah.


Saya pernah menjalani pemeriksaan endoskopi di DEMC, Shah Alam kerana masalah ini dan ditambah pula hidung saya sentiasa berdarah setiap kali mengandung. Alhamdulillah tiada ketumbuhan dikesan. Doktor merumuskan saya memang ada masalah sinus sehingga tulang rawan di dalam hidung itu agak bengkok. Tapi ianya tidak membahayakan, dan masalah hidung berdarah tu berpunca dari alahan mengandung. 

"Kenapa hidung saya selalu berdarah doktor?". 
Jawabnya "semasa mengandung, jantung akan mengepam darah dua kali ganda dan ada sesetengah orang seperti puan ini akan mengalami hidung berdarah. Tak perlu risau kerana ianya hanya untuk sementara waktu sahaja".

Nak dapatkan khidmat nasihat doktor pakar ENT yang terbaik, saya cadangkan berjumpa dengan Dr. Abd Razak Rahman Hamzah iaitu ENT, Head & Neck Surgeon, DEMC, Shah Alam, Selangor. Sangat baik, ramah dan mesra dengan pesakit. Boleh bertanya keraguan anda tentang masalah yang berkaitan ENT.



Ok. Sekarang saya nak cerita tentang suplemen yang boleh diambil untuk masalah sinus/resdung/alergi iaitu Vivix, Alfalfa, Nutriferon & Vita C Plus serta krim serbaguna yang boleh kita sapu apabila kegatalan tu mula menjelma iaitu herbal blend.😃


Jom kita baca bagaimana suplemen ini bertindak dalam mengawal masalah sinus/resdung/alergi:

VIVIX bertindak dengan 4 cara iaitu: 
👉Cell Defence : mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit.
👉Cell Energy : memberi tenaga kepada sel yang lemah
👉Cell Repair : membaiki sel yang telah rosak
👉Cell Performance : meningkatkan prestasi sel.



ALFAFA COMPLEX
- Kaya dengan profil untuk membantu mengurangkan keradangan akibat resdung, alergi, dan eczema
- Melawan alahan seperti hidung/kulit sensitif & gatal2 akibat resdung
- Tapi pesakit SLE tak digalak untuk mengambil suplemen Alfalfa


 VITA C PLUS
- Agen antihistamin yang boleh mengurangkan resdung / alahan
- Tinggi antioksidan untuk meningkatkan antibodi & daya tahan badan melawan penyakit
- Mempercepatkan proses penyembuhan tisu tubuh
- Membantu meredakan bersin & selsema yang sering mengganggu pesakit resdung

Nutriferon
- meningkatkan imuniti badan melawan penyakit.

Herbal Blend 
- krim ohsem yang terlajak laku keras ni sentiasa habis di pasaran. Apa gunanya? Banyak tau. Salah satunya adalah boleh sapu kat muka yang gatai2 tu haa. kalau luka kat dlm hidung tu bole je sapu. Pedih sedikit & kejap je pastu in sha allah luka tu kering. Secara tak langsung jerawat pun boleh kecut.

Selain itu, boleh juga add on B-Complex & Omega
💐 B-Complex mempunyai kandungan B6 yang berperanan untuk memelihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.

💐 Omega Guard pula bertindak sebagai anti-radang akibat resdung. Sesuai diambil oleh mereka yang sensitif terhadap persekitaran seperti pesakit athma.

Mari kita lihat feedback customer yang menggunakan produk shaklee untuk mengawal masalah resdung mereka.



















#SetResdungShaklee_fatinhamzah
#pengedarshakleemeruklang_0175438337
#pengedarshakleemeruklang_0125244773
#polluxbiz

COMMENTS

Name

10 fakta kelahiran,1,10 Punca Payudara Sakit Dan Membengkak,1,100% vegan,1,15 nasihat untuk umur 50 tahun,1,19 vitamin,1,20 tips tenang,1,2019,1,2020,1,3 Nutrisi Lengkap Untuk Berpuasa,1,3C,1,3C shaklee,3,5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita,1,5 sebab pilih esp shaklee,1,abang,1,ADAM50,1,adik,1,aelalulah bercakap dengan anak,1,ahli,1,aktiviti,2,al manna,1,Alfalfa,5,AlFatehBiz,11,AlFAtehBiz founder,1,AlFatehBizFounder,5,amalan 5 perkara,1,anak lambat bercakap,1,anak permata hatiku,2,anak-anak,2,anak-anak permata hatiku.,1,anemia,1,ANGGUR MUSCADINE,1,anti-aging,1,antibodi,1,apeech delay,1,aqiem rusli,1,arabic gum,1,AS 1Malaysia,1,ASB,1,asb online,1,atasi anemia,1,atasi bell palsy,2,ATASI KAYAP DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE,1,Atasi Masalah Resdung,1,atasi mulut berbau,1,atasi senggugut,1,autisme,1,awet muda,2,ayah,1,azan bayi,1,B complex shaklee,1,b-complex,1,Balik kerja on time,1,bantu masalah demam,1,banyakkan susu,1,basic H,2,basuh tangan,1,BAYI 2018,1,bcomplex,4,Bell palsy,1,beribadat,1,bersedekah,1,bertaubat,1,bestseller,1,bisikan syaitan,1,bisnes,4,bisnes shaklee,5,body,1,bonus,2,bronkitis,1,bukit malawati,1,cantik,2,CAR BONUS,1,Cara atasi anak lambat bercakap,1,CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,carotomax,3,CASH BONUS,1,cegah kanser prostat,1,child talk,1,children,2,cinch tea mix,1,cinchtea,2,COD,1,coli baru,1,Collagen powder,1,consumer,2,CONVENTION,1,CoQ Trol Plus,2,cucuk imunisasi,1,Cukup di sini,1,dahwah tanpa henti,1,dakwah tanpa henti,1,Dato' Seri Siti Nurhaliza,1,denggi,1,detok,1,detoks,2,detox,2,diet sihat,2,Dr.Forrest,1,DTX Complex,1,Ejen Dropship Shaklee diperlukan,1,elak kanser prostat,2,elak sembelit,2,esp,7,ESP SHAKLEE,1,EUROPEAN ELDERBERRIES,2,Fahami tujuh perkara dalam kehidupan,1,famili,3,fatty liver,1,fikir positif,1,fokus,1,garlic,1,garliccomplex,2,gaya hidup sihat,3,Gejala-gejala HFMD,1,get clean water,1,gigi,1,GLA,3,haid tiba,1,halal,1,hamil,2,HARI RAYA EIDULFITR,1,hati bengkak,1,hati berlemak,1,herbal blend,3,herblax,2,hfmd,1,HIDUP MEMERLUKAN PERUBAHAN,1,hidup positif,1,hidup untuk kerja,1,hikmah azan,1,ibu,1,ibu hamil,2,ibu hebat,1,ibu menyusu,1,ibuku,1,Ikhtiar hamil,2,Imam An-Nawawi,1,imunisasi,1,imuniti,1,Indah,1,info kesihatan,2,inovatif,2,INSENTIF SHAKLEE,1,insurans takaful,1,interferons,1,istimewa,1,jadi ahli shaklee,1,jadi rakan kepada anak anda,1,Jadilah orang yang bahagia,1,jaga kebersihan,1,JAGA KESIHATAN,2,jagalah Allah,1,jalan-jalan,1,jana income,1,jana income shaklee,2,jangkitam saluran kencing,1,jangkitan pundi-pundi udara,1,jangkitan salur pernafasan,1,jannah,1,jantung,1,jeragat,1,jerawat,1,join,1,join ahli shaklee,1,join member shaklee,1,JOM SIHAT,1,kakak,1,Kaki dan Mulut HFMD,1,kalsium,2,kanak-kanak,6,Kaum ibu,1,kawal nafsu makan,1,kayap,1,Kebaikan minyak kelapa sawit,1,kebaikan vitamin E,3,kehidupan,1,keluarga,1,keluarga jannah,1,Kemasukan darjah 1,1,kemasukan pra sekolah,1,kematian,1,kembung perut,1,kementerian kesihatan malaysia,1,kementerian pendidikan malaysia,1,kenangan,1,kencing berbuih,1,Kencing kotor,1,kencing tak lawas,1,kencing tikus,1,Kepentingan suplemen,3,kepentingan vitamin B,1,keputihan,1,kerja itu satu ibadah,1,kerja untuk hidup,1,Kesan ambil supelemen,1,kesan pakai youth,1,kesihatan,4,kesihatan sendi,1,kesuburan,2,KHUTBAH DI ARAB SAUDI,1,kolagen,1,kolestrol,3,kolestrol HDL,1,kolestrol jahat,1,kolestrol LDL,2,kreatif,2,kulit,4,KULIT ANJAL,1,kulit bersih dan sihat,1,KULIT GEBU,1,kulit wajah cantik serta awet muda,1,kurangkan sakit ketika mengandung,1,kurus,3,kuruskan badan,1,lagu,1,langkah cegah hfmd,1,lecithin,1,lelaki,1,Leptospirosis,1,like,1,luka bersalin normal,1,Luka episiotomi,1,luminous gel oil cleanser,1,lumpuh sebelah muka,1,magnesium,1,maka Allah akan menjagamu,1,Makan lebih sayur,1,makanan sihat,1,manfaat utama bcomplex,1,mari melabur,1,mari menabung,1,masalah cyst,1,Masalah fibroid,1,masalah prostat,1,master,1,mata,1,mati,1,Meal shakes shaklee,1,mealshake,2,Melahirkan anak adalah satu jihad,1,melakukan kebaikan,1,membeli rumah,1,mencari kekuatan diri,1,mencari rezeki,2,mengandung,1,mengatasi masalah kolestrol dan jantung,1,mengelakkan risiko mendapat kanser,1,Mengundanh rezeki,1,MENINGKATKAN KESUBURAN,1,Menjemput rezeki,1,menyewa rumah,1,meremajakan kulit wajah,1,milk booster,1,minda fokus dan tajam,1,mitokondria,1,moisturizer,1,motivasi,17,Motivasi diri,1,muhasabah diri,1,Mulut berbau,1,MUSCADINE GRAPE,1,muzium bukit malawati,1,myASNB,1,naikkan berat badan,1,nasihat,1,nasihat untuk ibu,1,niat berpuasa,1,niat buka puasa,1,night cream,1,noriah,1,nutrien,1,nutriferon,8,nutrisi lengkap,1,Nutrisi sihat,1,omega guard,3,omegaguard,1,Online,1,organik,1,Ostematrik,1,ostematrix,2,page,1,Paras normal trigeliserida,1,pasangan hidup,1,pelabur bijak,1,pelaburan,1,peluang bisnes dengan Shaklee,1,pemakanan,2,pemakanan sunnah,1,penapis air,1,penapis air murah dan jimat,1,pengalaman bersalin,1,pengalaman hamil,1,pengedar,6,PENGEDAR SHAKLE MERU KLANG,16,pengedar shaklee meru klang,16,Pengedar shaklee meru klang Dr. Zubaidi,1,pengedar shaklee yabg aktif,1,pengedar shaklee yang dipercayai,1,penjagaan kulit wajah,1,Penyakit Tangan,1,peppermint ginger plus,5,perfecting skin toner,1,performance drink,2,perisai,2,Petua awet muda,1,phytocol,1,pneumonia,1,polluxbiz,2,POLYGONUM CUSPIDATUM,2,produk penjagaan baby,1,produk penjagaan kulit wajah,1,promo,6,Promo mei 2018,1,promo youth,1,Promosi shaklee,1,PUNCA DAN CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,punca hfmd,1,PUNCA KAYAP TERJADI,1,PURPLE CARROT,2,pythocol-st,1,rabun,1,radiance c&e,1,radikal bebas,1,Radio IKIM,1,rakan responsif,1,rasa sakit ibu mengandung,1,rawat gastrik,1,rawatan kencing tikus,1,resdung,1,resipi esp barli,1,resveratrol,2,RESVERATROL mengurangkan sakit lutut dan ketidakselesaan sendi,1,sabah,1,sabar,1,sakit hamil,1,sakit lutut,3,sakit sendi,1,saraf,2,sedekah,1,segera,1,selamat berpuasa,1,selamat hari ibu,1,selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak,1,selesema dan batuk,1,sembelit,2,semulajadi,1,sentiasa berkesan,1,sentiasa mesra alam,1,sentiasa selamat,1,senyum,1,set,6,Set anemia,1,set berpantang,1,set detoks shaklee,1,set imuniti kanak-kanak,1,set kanak-kanak shaklee,1,SET KESUBURAN SHAKLEE,1,set kolestrol,1,set menyusu shaklee,1,set penyusuan,1,set prenatal,1,set senggugut shaklee,1,set subur shaklee,1,set tenaga,1,SHAKLE MERU KLANG,1,shaklee,54,shaklee baby,3,shaklee effect,1,shaklee ejen,1,shaklee meru klang,2,shopping di shaklee,1,short tour,1,si comel pipi merah,1,SID rajin,1,sihat,6,sihat dan cantik,1,silaturrahim,1,simpanan,1,sistem pelepasan,1,siti aafiyah,1,siti selamat bersalin,1,skincare,4,sokong kesihatan manyeluruh,1,solat,1,solat awal waktu,1,story,3,stress,1,stress ibu,1,sumber makanan vitamin b,1,sunway geo,1,suplemen,4,suplemen shaklee,3,suplemen terbaik untuk hamil,1,suplemen untuk kulit,1,supplement,4,syaitan perosak manusia,1,syukur,1,syurga,1,taman soleh,1,TAMBAH PELABURAN ADAM50 DENGAN BONUS SHAKLEE,1,tanda-tanda resdung,1,tanggungjawab ibu bapa,1,tazkirah,1,telomeres,1,tenaga,1,Testimoni,1,Testimoni berjaya hamil,1,Testimoni cinch tea mix.,1,TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE,1,testimoni nutriferon,1,testimoni senggugut,1,testimoni vivix,1,Testimoni youth,1,Tingkatkan Imuniti kanak-kanak,1,tingkatkan kesihatan,1,tingkatkan tenaga sel,1,tips,16,Tips banyakkan susu ibu,1,tips hilangkan mukut berbau,1,TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR,1,tona tak sekata masalah kulit wajah,1,top,1,top 10 best seller,1,tren bukit malawati,1,TRIP,1,Trusted online seller,1,TUJUH TANDA HATI SUDAH MATI,1,tulang,1,tunngu dan respons,1,ulangkaji bab puasa,1,ulser dalam mulut,1,urutan kembung perut,1,urutan saraf,1,Ustaz Ahmad Dusuki,1,utamakan keluarga,1,vegan,1,viitamin D,1,Vita.-C,3,vitalea,2,vitamin,1,vitamin a,1,vitamin C,5,Vitamin c shaklee,1,vitamin E,1,Vitamin hati,1,vitamin ibu hamil,1,vitamin kanak-kanak,1,vitamin saraf,1,vitamin selamat,1,vitamin semulajadi,1,Vitamin tenaga,1,vitamin untuk hamil,1,vitamon,1,vivix,17,Vivix shaklee,3,WAHM,1,wanita cekal,1,wanita kuat,1,wanita tabah,1,water pitcher,1,Ya Allah ampunilah dosa-dosaku,1,Youth,5,youth activating serum,1,youth journey,1,Youth shaklee,1,youth skincare,3,
ltr
item
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU: SET RESDUNG shaklee....kenali apa itu sinus dan resdung.
SET RESDUNG shaklee....kenali apa itu sinus dan resdung.
https://i.ytimg.com/vi/-snX_WyM6u8/0.jpg
https://i.ytimg.com/vi/-snX_WyM6u8/0.jpg
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU
https://www.fatinhamzah.com/2017/07/set-resdung-shakleekenali-apa-itu-sinus.html
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/2017/07/set-resdung-shakleekenali-apa-itu-sinus.html
true
3377529461045029243
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy