PERLUKAH SUPLEMEN DALAM DIET HARIAN KITA?

SHARE:

Adakah anda tahu bahawa 90% dari rakyat Malaysia kekurangan nutrisi penting dalam diet harian mereka? Anda bagaimana? Nutrisi ...



Adakah anda tahu bahawa 90% dari rakyat Malaysia kekurangan nutrisi penting dalam diet harian mereka?

Anda bagaimana?

Nutrisi seimbang penting untuk tubuh badan


Suplemen adalah makanan tambahan tertentu yang diberikan kepada seseorang mengikut keperluan.


Suplemen adalah pelengkap diet harian kita. Untuk top up nutrisi. Jangan salah faham ye. Tidak bermakna apabila kita dah makan suplemen, maka tak perlu dah makan nasi, sayur, daging, ikan dan sebagainya. Perlu diingatkan jugak suplemen bukanlah ubat untuk menyembuh mahupun merawat. Ia hanyalah membantu dan menyokong kesihatan supaya menjadi lebih baik.

Mengapa badan kita perlukan suplemen?


Ini kerana apa yang kita makan tidak semestinya hari-hari kita dapat yang "fresh". Perlu diambil kira penggunaan baja dan racun serangga untuk sayuran, wax yang diletak pada buah-buahan untuk kelihatan segar dan tahan lama, pencemaran sungai dan laut serta banyak lagi fakyor yang memungkinkan kita tak dapat 100% nutrisi, zat, dan mineral dari pemakanan semulajadi.

KENAPA KITA PERLUKAN SUPLEMEN?

# Kita sering terdedah terhadap pencemaran alam sekitar & radikal bebas yang menjejaskan kesihatan bdn.

# badan memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien. Pada dasarnya nutrien hanya boleh didapati dar ipemakanan.

# buah-buahan & sayur-sayuran mungkin terjejas & tercemar akibat racun serangga @ bahan kimia lain.

# mengamalkan gaya hidup tidak  sihat - merokok & tak bersenam.

# tidak mengamalkan diet seimbang dalam kehidupan seharian.

# gangguan penyerapan nutrien, akibat dari pengambilan kafein, gula & garam berlebihan.

# hilang nutrien dalam makanan seperti ketika memasak & merendam sayur dalam air dengan terlalu lama.

SIAPA YANG PERLUKAN SUPLEMEN?
1. Ibu hamil

Suplemen atau vitamin adalah makanan tambahan untuk mengisi nutrien yang kurang dalam badan. Ia bukanlah ubat untuk menyembuh mahupun merawat, tapi suplemen ni menyokong kesihatan kita.

Contohnya bagi ibu hamil yang mempunyai masalah anemia. Doktor juga akan berikan beberapa vitamin seperti obimin, asid folik, vitamin c, ferum dan iberet. Vitamin-vitamin tersebut adalah untuk membantu ibu dan bayi dalam kandungan supaya lebih sihat.

Bagi ibu hamil yang mengalami masalah alahan yang teruk sudah tentu di awal tempoh kehamilan akan kehilangan berat badan, low hb, low blood pressure dan pelbagai masalah kesihatan yang lain. Nak makan mahupun minum air putih pun boleh muntah balik kan.

Jadi nutrisi memang kurang dalam badan. Tak salah kita amik suplemen untuk kuatkan badan dan kesihatan.


Ibu hamil perlukan suplemen

2. Ahli sukan

Ahli sukan biasanya mempunyai diet yang berbeza dari orang normal. Mereka perlukan lebih protein dan minuman berelektrolit untuk kekal bertenaga, cergas dan aktif.
Ahli sukan perlukan suplemen untuk mengembalikan tenaga yang hilang

3. Pesakit

Ada sesetengah pesakit memerlukan suplemen untuk mempercepatkan proses penyembuhan. 

Ibu yang baru bersalin mengalami luka jahitan, puting susu melecet dan kehilangan darah yang banyak. Resveratrol dan vitamin c akan mempercepatkan penyembuhan luka sama ada jahitan mahupun melecet. Untuk mengembalikan darah yang hilang dan menstabilkan tekanan darah, suplemen yang sama seperti ibu hamil perlu diambil.

Resveratrol juga dapat mengawal paras gula dan asid urik dalam darah. Jadi pesakit diabetes dan gout ada alternatif untuk berikhtiar selain mengambil ubat-ubatan.

Pesakit memerlukan suplemen untuk mempercepatkan proses pemulihan.

4. Kanak-kanak terutama yang picky eater.

Kanak-kanak amat memerlukan suplemen untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan otak mereka. Sesetengah kanak-kanak sangat memilih makanan. Jadi nutrisi yang diterima oleh badan tidak cukup atau tidak seimbang.

Untuk perkembangan otak yang baik, EPA dan DHA sangat diperlukan. Kebiasaannya susu formula dilengkapi dengan EPA dan DHA. Namun bagaimana pula bagi kanak-kanak yang tidak gemarkan susu?

Omega guard adalah minyak ikan tulen diperkaya dengan asid lemak Omega-3, EPA & DHA bagi menyokong perkembangan otak. Sel-sel otak mudah berhubung dan memberikan fokus ketika belajar.

Kanak-kanak memerlukan suplemen untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan otak

5. Warga tua

Selari dengan usia, kandungan kalsium, kolagen dan mineral lain dalam badan turut merosot. 

Warga tua sering mengalami masalah sakit sendi dan lutut, osteoporosis, kulit kendur, masalah jantung, kencing manis dan darah tinggi. Jadi pemakanan seimbang perlu diamalkan. 

Warga tua yang ada masalah kesihatan, pemakanannya perlu dikawal. Pesakit gout contohnya tidak boleh mengambil makanan laut, kekacang, soya, makanan yang berjeruk serta masam dan sebagainya.

Warga tua memerlukan penuaan sihat

Terdapat pelbagai makanan tambahan di pasaran. Namun berhati-hati. Pilihlah suplemen yang:
1. SEMULAJADI, SELAMAT DAN BERKESAN. 2. Ada landmark study, iaitu adanya R&D dan ujian klinikal bagi membuktikan produk tersebut selamat.
3. Diluluskan oleh KKM
4. Mendapat status pensijilan HALAL oleh JAKIM atau badan dunia yang diiktiraf.

Landmark study

Nutrisi sihat dan lengkap




SAYANGI DIRI. JAGALAH KESIHATAN ANDA.

FATIN HAMZAH
PENGEDAR SHAKLEE MERU, KLANG
http://www.fatinhamzah.com

 untuk sebarang pertanyaan http://fatinhamzah.wasap.my

COMMENTS

BLOGGER: 14
Loading...
Name

10 fakta kelahiran,1,10 Punca Payudara Sakit Dan Membengkak,1,100% vegan,1,15 nasihat untuk umur 50 tahun,1,19 vitamin,1,20 tips tenang,1,2019,1,2020,1,3 Nutrisi Lengkap Untuk Berpuasa,1,3C,1,3C shaklee,3,5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita,1,5 sebab pilih esp shaklee,1,ADAM50,1,aelalulah bercakap dengan anak,1,ahli,1,aktiviti,2,al manna,1,Alfalfa,5,AlFatehBiz,11,AlFAtehBiz founder,1,AlFatehBizFounder,5,amalan 5 perkara,1,anak lambat bercakap,1,anak permata hatiku,2,anak-anak,2,anak-anak permata hatiku.,1,anemia,1,ANGGUR MUSCADINE,1,anti-aging,1,antibodi,1,apeech delay,1,aqiem rusli,1,arabic gum,1,AS 1Malaysia,1,ASB,1,asb online,1,atasi anemia,1,atasi bell palsy,2,ATASI KAYAP DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE,1,Atasi Masalah Resdung,1,atasi mulut berbau,1,atasi senggugut,1,autisme,1,awet muda,2,azan bayi,1,B complex shaklee,1,b-complex,1,Balik kerja on time,1,bantu masalah demam,1,banyakkan susu,1,basic H,2,basuh tangan,1,BAYI 2018,1,bcomplex,4,Bell palsy,1,beribadat,1,bersedekah,1,bertaubat,1,bestseller,1,bisikan syaitan,1,bisnes,4,bisnes shaklee,5,body,1,bonus,2,bronkitis,1,bukit malawati,1,cantik,2,CAR BONUS,1,Cara atasi anak lambat bercakap,1,CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,carotomax,3,CASH BONUS,1,cegah kanser prostat,1,child talk,1,children,2,cinch tea mix,1,cinchtea,2,COD,1,coli baru,1,Collagen powder,1,consumer,2,CONVENTION,1,CoQ Trol Plus,2,cucuk imunisasi,1,Cukup di sini,1,dahwah tanpa henti,1,dakwah tanpa henti,1,Dato' Seri Siti Nurhaliza,1,denggi,1,detok,1,detoks,2,detox,2,diet sihat,2,Dr.Forrest,1,DTX Complex,1,Ejen Dropship Shaklee diperlukan,1,elak kanser prostat,2,elak sembelit,2,esp,7,ESP SHAKLEE,1,EUROPEAN ELDERBERRIES,2,famili,3,fatty liver,1,fikir positif,1,fokus,1,garlic,1,garliccomplex,2,gaya hidup sihat,3,Gejala-gejala HFMD,1,get clean water,1,gigi,1,GLA,3,haid tiba,1,halal,1,hamil,2,HARI RAYA EIDULFITR,1,hati bengkak,1,hati berlemak,1,herbal blend,3,herblax,2,hfmd,1,HIDUP MEMERLUKAN PERUBAHAN,1,hidup positif,1,hidup untuk kerja,1,hikmah azan,1,ibu hamil,2,ibu hebat,1,ibu menyusu,1,ibuku,1,Ikhtiar hamil,2,Imam An-Nawawi,1,imunisasi,1,imuniti,1,Indah,1,info kesihatan,2,inovatif,2,INSENTIF SHAKLEE,1,insurans takaful,1,interferons,1,istimewa,1,jadi ahli shaklee,1,jadi rakan kepada anak anda,1,jaga kebersihan,1,JAGA KESIHATAN,2,jagalah Allah,1,jalan-jalan,1,jana income,1,jana income shaklee,2,jangkitam saluran kencing,1,jangkitan pundi-pundi udara,1,jangkitan salur pernafasan,1,jantung,1,jeragat,1,jerawat,1,join,1,join ahli shaklee,1,join member shaklee,1,JOM SIHAT,1,Kaki dan Mulut HFMD,1,kalsium,2,kanak-kanak,6,Kaum ibu,1,kawal nafsu makan,1,kayap,1,Kebaikan minyak kelapa sawit,1,kebaikan vitamin E,3,Kemasukan darjah 1,1,kemasukan pra sekolah,1,kembung perut,1,kementerian kesihatan malaysia,1,kementerian pendidikan malaysia,1,kenangan,1,kencing berbuih,1,Kencing kotor,1,kencing tak lawas,1,kencing tikus,1,Kepentingan suplemen,3,kepentingan vitamin B,1,keputihan,1,kerja itu satu ibadah,1,kerja untuk hidup,1,Kesan ambil supelemen,1,kesan pakai youth,1,kesihatan,4,kesihatan sendi,1,kesuburan,2,KHUTBAH DI ARAB SAUDI,1,kolagen,1,kolestrol,3,kolestrol HDL,1,kolestrol jahat,1,kolestrol LDL,2,kreatif,2,kulit,4,KULIT ANJAL,1,kulit bersih dan sihat,1,KULIT GEBU,1,kulit wajah cantik serta awet muda,1,kurangkan sakit ketika mengandung,1,kurus,3,kuruskan badan,1,lagu,1,langkah cegah hfmd,1,lecithin,1,lelaki,1,Leptospirosis,1,like,1,luka bersalin normal,1,Luka episiotomi,1,luminous gel oil cleanser,1,lumpuh sebelah muka,1,magnesium,1,maka Allah akan menjagamu,1,Makan lebih sayur,1,makanan sihat,1,manfaat utama bcomplex,1,mari melabur,1,mari menabung,1,masalah cyst,1,Masalah fibroid,1,masalah prostat,1,master,1,mata,1,Meal shakes shaklee,1,mealshake,2,Melahirkan anak adalah satu jihad,1,melakukan kebaikan,1,membeli rumah,1,mencari kekuatan diri,1,mencari rezeki,2,mengandung,1,mengatasi masalah kolestrol dan jantung,1,mengelakkan risiko mendapat kanser,1,Mengundanh rezeki,1,MENINGKATKAN KESUBURAN,1,Menjemput rezeki,1,menyewa rumah,1,meremajakan kulit wajah,1,milk booster,1,minda fokus dan tajam,1,mitokondria,1,moisturizer,1,motivasi,16,Motivasi diri,1,muhasabah diri,1,Mulut berbau,1,MUSCADINE GRAPE,1,muzium bukit malawati,1,myASNB,1,naikkan berat badan,1,nasihat,1,nasihat untuk ibu,1,niat berpuasa,1,niat buka puasa,1,night cream,1,noriah,1,nutrien,1,nutriferon,8,nutrisi lengkap,1,Nutrisi sihat,1,omega guard,3,omegaguard,1,Online,1,organik,1,Ostematrik,1,ostematrix,2,page,1,Paras normal trigeliserida,1,pelabur bijak,1,pelaburan,1,peluang bisnes dengan Shaklee,1,pemakanan,2,pemakanan sunnah,1,penapis air,1,penapis air murah dan jimat,1,pengalaman bersalin,1,pengalaman hamil,1,pengedar,6,PENGEDAR SHAKLE MERU KLANG,15,pengedar shaklee meru klang,15,Pengedar shaklee meru klang Dr. Zubaidi,1,pengedar shaklee yabg aktif,1,pengedar shaklee yang dipercayai,1,penjagaan kulit wajah,1,Penyakit Tangan,1,peppermint ginger plus,5,perfecting skin toner,1,performance drink,2,perisai,2,Petua awet muda,1,phytocol,1,pneumonia,1,polluxbiz,2,POLYGONUM CUSPIDATUM,2,produk penjagaan baby,1,produk penjagaan kulit wajah,1,promo,6,Promo mei 2018,1,promo youth,1,Promosi shaklee,1,PUNCA DAN CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,punca hfmd,1,PUNCA KAYAP TERJADI,1,PURPLE CARROT,2,pythocol-st,1,rabun,1,radiance c&e,1,radikal bebas,1,Radio IKIM,1,rakan responsif,1,rasa sakit ibu mengandung,1,rawat gastrik,1,rawatan kencing tikus,1,resdung,1,resipi esp barli,1,resveratrol,2,RESVERATROL mengurangkan sakit lutut dan ketidakselesaan sendi,1,sabah,1,sabar,1,sakit hamil,1,sakit lutut,3,sakit sendi,1,saraf,2,sedekah,1,segera,1,selamat berpuasa,1,selamat hari ibu,1,selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak,1,selesema dan batuk,1,sembelit,2,semulajadi,1,sentiasa berkesan,1,sentiasa mesra alam,1,sentiasa selamat,1,senyum,1,set,6,Set anemia,1,set berpantang,1,set detoks shaklee,1,set imuniti kanak-kanak,1,set kanak-kanak shaklee,1,SET KESUBURAN SHAKLEE,1,set kolestrol,1,set menyusu shaklee,1,set penyusuan,1,set prenatal,1,set senggugut shaklee,1,set subur shaklee,1,set tenaga,1,SHAKLE MERU KLANG,1,shaklee,54,shaklee baby,3,shaklee effect,1,shaklee ejen,1,shaklee meru klang,2,shopping di shaklee,1,short tour,1,si comel pipi merah,1,SID rajin,1,sihat,6,sihat dan cantik,1,silaturrahim,1,simpanan,1,sistem pelepasan,1,siti aafiyah,1,siti selamat bersalin,1,skincare,4,sokong kesihatan manyeluruh,1,solat,1,solat awal waktu,1,story,3,stress,1,stress ibu,1,sumber makanan vitamin b,1,sunway geo,1,suplemen,4,suplemen shaklee,3,suplemen terbaik untuk hamil,1,suplemen untuk kulit,1,supplement,4,syaitan perosak manusia,1,syukur,1,taman soleh,1,TAMBAH PELABURAN ADAM50 DENGAN BONUS SHAKLEE,1,tanda-tanda resdung,1,tanggungjawab ibu bapa,1,tazkirah,1,telomeres,1,tenaga,1,Testimoni,1,Testimoni berjaya hamil,1,Testimoni cinch tea mix.,1,TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE,1,testimoni nutriferon,1,testimoni senggugut,1,testimoni vivix,1,Testimoni youth,1,Tingkatkan Imuniti kanak-kanak,1,tingkatkan kesihatan,1,tingkatkan tenaga sel,1,tips,15,Tips banyakkan susu ibu,1,tips hilangkan mukut berbau,1,TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR,1,tona tak sekata masalah kulit wajah,1,top,1,top 10 best seller,1,tren bukit malawati,1,TRIP,1,Trusted online seller,1,TUJUH TANDA HATI SUDAH MATI,1,tulang,1,tunngu dan respons,1,ulangkaji bab puasa,1,ulser dalam mulut,1,urutan kembung perut,1,urutan saraf,1,Ustaz Ahmad Dusuki,1,utamakan keluarga,1,vegan,1,viitamin D,1,Vita.-C,3,vitalea,2,vitamin,1,vitamin a,1,vitamin C,5,Vitamin c shaklee,1,vitamin E,1,Vitamin hati,1,vitamin ibu hamil,1,vitamin kanak-kanak,1,vitamin saraf,1,vitamin selamat,1,vitamin semulajadi,1,Vitamin tenaga,1,vitamin untuk hamil,1,vitamon,1,vivix,17,Vivix shaklee,3,WAHM,1,wanita cekal,1,wanita kuat,1,wanita tabah,1,water pitcher,1,Ya Allah ampunilah dosa-dosaku,1,Youth,5,youth activating serum,1,youth journey,1,Youth shaklee,1,youth skincare,3,
ltr
item
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU: PERLUKAH SUPLEMEN DALAM DIET HARIAN KITA?
PERLUKAH SUPLEMEN DALAM DIET HARIAN KITA?
https://3.bp.blogspot.com/-vzg1BIxnHaE/WlhsQEZSDNI/AAAAAAAABxw/sHFwusjjqX8Jg6oH4qPwIWhjrWDlmD3vACLcBGAs/s400/FB_IMG_1515744060426.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-vzg1BIxnHaE/WlhsQEZSDNI/AAAAAAAABxw/sHFwusjjqX8Jg6oH4qPwIWhjrWDlmD3vACLcBGAs/s72-c/FB_IMG_1515744060426.jpg
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU
https://www.fatinhamzah.com/2018/01/perlukah-suplemen-dalam-diet-harian-kita.html
https://www.fatinhamzah.com/
http://www.fatinhamzah.com/
http://www.fatinhamzah.com/2018/01/perlukah-suplemen-dalam-diet-harian-kita.html
true
3377529461045029243
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy