Friday, February 9, 2018

6 suplemen membantu masalah anemia ketika hamil


Menangani masalah anemia ketika hamil


Assalamualaikum. 
Siapa ada masalah low ? Low blood pressure Seringkali kita terkeliru tentang low hb dan low blood pressure kan? 

Secara ringkas low hb adalah kekuranagan darah merah iaitu dengan bahasa yang mudah, darah cair atau tak cukup darah. Manakala low blood pressure adalah apabila seseorang itu mengalami tekanan darah yang rendah iaitu jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan. 

Hari ini kita nak fokus tentang low hb.

Masalah-anemia
Jika anda ada masalah anemia, boleh contact saya ye.

Apa yang dikatakan dengan low hb?

Seseorang ibu hamil dikatakan mengalami Anemia apabila bacaan paras hemoglobin (Hb) dalam sel darah merah kurang daripada 11gm/dl.

Ibu perlu membuat ujian darah untuk mengetahui bacaan ini. Hemoglobin berfungsi untuk mengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan.

Syukurlah sepanjang mengandungkan anak yang keempat ni hb che fatin tak pernah turun dari 11gm/dl. Bahaya sebenarnya anemia/low hb ni.

Anemia yang teruk dan tidak dirawat semasa mengandung boleh meningkatkan risiko:

🔹Kelahiran bayi pra-matang dan bayi mengalami kekurangan berat badan semasa lahir
🔹Tumpah darah iaitu kehilangan darah yang banyak semasa bersalin
🔹Kemurungan selepas bersalin
🔹Bayi menghidapi anemia
🔹Bayi mungkin mengalami perkembangan yang terbantut
🔹Bayi menghidapi kecacatan kelahiran pada tulang belakang ataupun otak

Kesan-masalah-anemia
Kesan masalah anemia

Di shaklee, disediakan cadangan Set Pre Natal yang merangkap set anemia bagi mengatasi masalah anemia iaitu tidak cukup darah atau hemoglobin yang rendah. Set anemia ini terdiri dari Vitalea, Vitamin C, B-Complex, omega, ostematrix dan ESP.

Jom kita tengok fungsi bagi setiap vitamin yang terdapat dalam set anemia shaklee.


1.Vitalea With Iron Formula

Ia merupakan multivitamin dan multimineral yang lengkap dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan hemoglobin.

Vitamin dan mineral selebihnya pula sangat penting untuk melengkapkan vitamin yang kurang dan tidak diambil semasa mengandung melalui pemakanan kerana loya, kurang selera makan dan sebagainya.

Jadi, dengan mengambil Vitalea, ibu dapat memberikan nutrisi buat diri dan bayi di dalam kandungan.

Bahaya-kekurangan-zat-besi
Bahaya kekurangan zat besi

2. B-Complex With Acid Folic

B-complex membekalkan vitamin B yang secukupnya untuk keperluan badan serta mengandungi asid folik yang diperlukan oleh ibu hamil. Asid folik membantu di dalam pembentukan sel darah merah.

Manfaat-B-Complex
Manfaat B-Complex

Selain itu, ia juga sangat penting untuk mengelakkan kecacatan saraf bayi dan juga membantu dalam pembentukan otak bayi. 

Kesan-kekurangan-asid-folik
Kesan kekurangan asid folik kepada bayi


B-Complex juga berupaya menukarkan gula kepada tenaga agar ibu tak berasa lemah dan lesu. Jadi ibu hamil yang ada masalah kandungan gula yang tinggi dalam badan boleh cuba amalkan b-complex ni.

3. Vitamin C

Vitamin C sangat penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi/iron. Lebih banyak zat besi diserap, lebih lancarlah penghasilan sel darah merah dan menjadikan bacaan Hb ibu kembali normal.

Kepentingan-vitamin-c
Kepentingan vitamin c

4. ESP (Energizing Isolated Protien)

Setiap sel di dalam badan kita ni terdiri dari protein. Hemoglobin sendiri terdiri daripada protein. Jadi ia sangat membantu dalam penghasilan sel darah merah yang sihat. Protein juga sangat penting untuk tumbesaran bayi dan juga memberi tenaga kepada ibu hamil.

Esp-untuk-ibu-hamil
Kepentingan Esp untuk ibu hamil adalah untuk mengelakkan morning sickness, memberi tenaga, menguatkan rahim dan sebagainya.


5. Omega guard

Terdiri dari asid lemak omega-3, DHA dan EPA yang sangat diperlukan dalam perkembangan otak bayi. Omega juga boleh mengawal kolestrol dan mengurangkan stress.

Kepentingan-Omega-guard
Kepentingan Omega guard kepada ibu hamil dan bayi dalam kandungan.

6. Ostematrix

Mengandungi kalsium, vitamin D dan magenesium. Membekalkan keperluan kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan. Sangat bagus untuk elak "cramp" dan sembelit. Kalau kena cramp tu rasa nak menangis sakitnya. Sembelit pulak memang biasa terjadi. Nak pooh tu memang susah. Tambahan pulak bila perut ibu makin membesar. Jadi ostematrik ni jika dimakan 4 biji sebelum tidur, keesokan harinya in sha allah senang nak pooh.

Jadi buat ibu-ibu di luar sana, mari kita elakkan melawat klinik dengan kerap akibat anemia ni. Jangan sampai kena tahan wad pulak kan. Ibu sihat barulah bayi pun sihat. Mudah-mudahan. Aamiin.


Set-hamil
Set pre natal untuk ibu hamil sangat menyokong kesihatan ibu dan bayi. Juga dapat membantu masalah anemia yang ibu alami ketika hamil.


Lihat pula testimoni ni


Testimoni-vitamin-tambah-darah
Vitamin 3 serangkai yang wajib diambil oleh ibu hamil supaya sentiasa sihat

Testimoni-Elak-sembelit-ketika-hamil
Mengamalkan ESP, Alfalfa dan Ostematrix, pengguna ini berpuas hati kerana bukan sahaja susunya bertambah malah masalah sembelit juga dapat diatasi.

Testimoni-Elak-sembelit-ketika-hamil
Cramp ketika hamil dapat diatasi dengan ostematrix. 

Set-hamil-set-berpatang-set-menyusu
Set hamil shaklee ni boleh terus digunakan ketika dalam pantang dan seterusnya. Kualiti dan kuantiti susu juga terjamin.



Testimoni dari saya sendiri. Saya adalah pengguna dan pengedar produk shaklee.

Jom order


Info lanjut boleh wasap saya:
Fatin Hamzah 0175438337
Pengedar Shaklee Meru Klang
Set Anemia
Set Hamil




8 comments:

  1. penyelamt sy jika preggy, sy problm HB yang teruk.. sejak amal set shaklee ni HB sy cantik jak x la penat2 cucuk tiap 2minggu cek HB

    ReplyDelete
  2. Saya ada amalkan ni memang bertrnaga kuar biasa air susu smpai hari ni 6bln da

    ReplyDelete
  3. set ni la yang banyak bantu sy untuk kekal sihat semasa hamil dulu.. baby lahir pun sihat bam-bam gitu~

    ReplyDelete
  4. Wajib ni vitamin saya makan time pregnant, takut hb kurang

    ReplyDelete
  5. Set hamil inilah yg buat sy jatuh cinta sama Shaklee..Betul betul berkesan..

    ReplyDelete
  6. Perkara biasa sudah anemia dgn preggy. So dgn set Shaklee pasti byak perubahan nnti

    ReplyDelete
  7. Lengkap bah set ni untuk kesihatan ibu mengandung. Memamg bagus di amalkan

    ReplyDelete
  8. Sy guna set ni utk anak kedua memang boleh rasa perbandingan

    ReplyDelete