Wednesday, February 21, 2018

HARGAI SETIAP DETIK BERSAMA YANG TERSAYANG

Bila anak2 merengek dan buat hal, kadangkala amarah tu datang jugak. Aku lupa, mungkin suatu masa dahulu aku jugak begitu.Hari bersama anak-anak tidak mungkin dikembalikan. Masa kecil mereka tidak mungkin berulang. Anak-anak semakin membesar dan kita pula semakin tua.Jadi ibu bapa ni kena banyak bersabar dan galilah ilmu parenting. Pernah dengar pasal tantarum? πŸ‘‰Ha elok baca entri niπŸ‘ˆ

Bila tengok keadaan emak yang tak sihat, aku sedih. Bila mak mula marah dan membebel, aku sedih jugak 😭😭😭Mungkin itulah aku pada masa tuaku. Usia emak makin meningkat. Bila-bila masa sahaja. Kita pun sama, kena sentiasa bersedia. Ajal, Maut, Jodoh dan Pertemuan semuanya ditangan Allah swt. Emak adalah segala-galanya. Doanya sentiasa mengiringi perjalanan setiap anak-anaknya. Terima kasih mak di atas segala pengorbanan dan penat lelah membesarkan aku.Abah seorang yang soft-spoken dan jarang marah. Selalu memberi nasihat. Kalau kitaorang nak keluar rumah atau ditinggalkan di rumah, ini adalah di antara pesanan arwah abah:
"jangan main api"
"jangan main sungai"
"jangan lupa sembahyang"
"jangan inke sangat" (ingke=terlalu suka atau gembira)
"nak seberang jalan, jangan lupa tengok kiri dan kanan".Ketika itu aku hanya tersenyum dan dalam hati berkata2 banyak beno pesanan abah ni πŸ˜€. Kadang-kadang tak ambik pusing sangat pesanan abah tu. Tak sangka abah pergi tiba-tiba dan begitu sahaja. Tiada sebarang tanda. Walaupun dah lebih 15 tahun abah meninggalkan kami, tapi rindu pada abah tak pernah pudar. Kadangkala penyesalan itu timbul kerana tidak menghargai masa yang Allah peruntukan 😭😭😭. Doaku agar abah di tempatkan bersama dalam kalangan orang yang beriman dan syurga Firdaus untuknya. Aamiin.

Hargailah masa yang ada bersama yang tersayang. Tidak kira masa bersama anak-anak, suami mahupun ibu bapa. THE BIG WHY aku join SHAKLEE ni pun kerana famili. Mahu tingkatkan kesihatan dan bantu kewangan famili. Semoga suatu hari nanti cita-citaku untuk jadi WAHM akan tercapai. Aku ingin melihat dan membesarkan anak-anak di depan mata. Cabaran dunia sekarang, kadang-kadang mnyesakkan malah menakutkan. Semoga anak-anakku sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t.

Fatin Hamzah
Trusted SID 1094300
#UmmiSihat
Ummi yang kecik molek tapi berjiwa besar.
Bantu mereka yang memerlukan.
I am big CP supporter πŸ˜πŸ˜€πŸ˜Š

6 comments:

 1. betul tu.. tiap masa yg ada..hargailah masa yg ada untuk orang-orang tersayang. kita idak tahu bila masanya kita tidak akan bersama mereka lagi.. huhuhu aduhaii

  ReplyDelete
 2. Sangat setuju Kak
  Keluarga tiada galang ganti

  ReplyDelete
 3. semoga bjaya d shaklee sis fatin, bantu family lebih sihat dan bjya

  ReplyDelete
 4. Kita yang kerja ni la selalu cari masa untuk klurga

  ReplyDelete