Tuesday, March 27, 2018

5 Tips meningkatkan imuniti anak-anak


Tips untuk meningkatkan imuniti badan anak-anak

Setiap anak-anak dilahirkan dengan tahap kesihatan yang berbeza. Ada yang dilahirkan dengan imuniti atau antibodi yang kuat dan sebaliknya.

Apabila anak-anak tak sihat, ibu bapa mula gusar. Adakalanya ibu bapa juga tidak cukup tidur apabila menjaga anak yang tidak sihat. Timbullah pula stress kan. Macam mana nak pergi kerja keesokan harinya jika memandu dalam keadaan yang mengantuk. Merbahaya tu.

5-Tips-Tingkatka- Imuniti-Anak-Anak
5 Tips Tingkatkan Imuniti Anak-Anak

Jadi di sini saya kongsikan 5 tips untuk meningkatkan imuniti kanak-kanak.

1. Dapatkan vaksin atau cucuk imunisasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ikutilah jadual imunisasi yang diberikan oleh Klinik Kesihatan atau mana-mana klinik yang diiktiraf. Dalam Islam pun vaksin ini hukumnya harus kerana ia merupakan langkah pencegahan bagi menangani sebarang penyakit.

Jadual-imunisasi-KKM-2018
Jadual imunisasi KKM 2018

2. Berikan anak anda penyusuan ekslusif  sekurang-kurangnya sehingga 6 bulan dan sebaik-baiknya sehingga umur mencapai 2 tahun. Susu ibu adalah yang terbaik kerana ia memberikan antibodi semulajadi kepada anak anda.

Penyusuan-ibu
Penyusuan Ibu Yang Ekslusif

3. Kanak-kanak memerlukan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Nutrisi yang seimbang adalah perlu untuk tumbesaran mereka di samping meningkatkan antibodi. Elakkan makanan segera, makanan berproses, jajan, gula-gula, dan minuman berkarbonat.

Makanan-kanak-kanak-yang-sihat
Makanan kanak-kanak yang sihat

4. Galakkan mereka beraktiviti. Contohnya beriadah di taman permainan dan berbasikal. Ini dapat meningkatkan psikomotor mereka. Bila badan sihat, otak pun cergas. Pastikan juga persekitaran mereka adalah bersih. Elakkan berada di kawasan yang banyak asap rokok dan dipenuhi dengan warga asing. Maklumlah warga asing yang masuk ke negara ini kebanyakannya tiada vaksin.

Riadah-kanak-kanak
Aktiviti indoor playground kanak-kanak akan meningkatkan psikomotor mereka

Aktiviti outdoor playground kanak-kanak akan menjadikan mereka lebih aktif. Ini juga membantu mereka untuk beriadah.


5. Tingkatkan imuniti anak dengan memberikan suplemen vitamin kanak-kanak yang sesuai.


Kami-sukakan-omega-guard-shaklee
Kami suka omega guard shaklee


KLIK Siapa yang perlukan suplemen?

Bila bagi vitamin dekat anak-anak tak semestinya mereka akan bebas dari sebarang penyakit. Cuma bila sakit, taklah teruk sangat dan proses penyembuhan adalah lebih cepat.

Kena ingat vitamin adalah makanan tambahan. Ia membantu mencukupkan zat yang kurang dalam badan.

Contohnya anak-anak yang picky eater. Mereka hanya memilih makanan yang tertentu sahaja. Jadi memanglah nutrisi yang diterima oleh mereka berkurangan.

Jadi ikhtiarlah untuk memberikan vitamin kepada anak-anak untuk tingkatkan imuniti badan mereka.

Macam mana pulak jika ada yang claim "saya dah beri anak-anak makan vitamin ni tapi takde apa-apa perubahan pun". Sila cek balik pola pemakanan seharian, cara pengambilan vitamin serta gaya hidup anak anda.

Nak tahu tips pengambilan vitamin yang betul? Carilah Pengedar Shaklee yang sah. Yang claim kata beli kat L***** @ toko jamu tu murah, maka seharusnya mintak dorg bagi konsultasi. Ada ker??? πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ tepuk dada, tanya diri sendiri.

πŸ’
KENAPA SHAKLEE BISNES MLM
πŸ’

Ok lah. Di sini saya nak kongsikan set immune booster shaklee untuk anak-anak bagi meningkatkan imuniti. Di dalam set ini mengandungi Nutriferon, vitamin c chewable, omega, mealshakes dan vitalea for children.

Set-immune-booster-kanak-kanak
Set immune booster kanak kanak

Secara ringkasnya fungsi bagi setiap vitamin tersebut adalah seperti berikut:

Chewable Vita-C Plus: 

Untuk kesihatan tulang, gusi & struktur am tubuh. Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan.

Meal shakes: 

Rendah lemak & rendah glisemik. Ada 19 vitamin & mineral penting. Sesuai untuk kanak-kanak yang kurang selera makan, masalah athma & ezema.

Omega guard: 

Membekalkan asid  lemak Omega 3, EPA & DHA dari minyak ikan terbaik dunia. Sangat bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak. Sesuai untuk membantu menangani masalah Autism & Hyperactive.

Vitalea for Children (vfc): 

Lengkap dengan 19 vitamin & mineral. Membantu memberi nutrisi lengkap kepada kanak-kanak yang tak suka makan sayur-sayuran & buah-buahan. Vfc membantu tumbesaran tulang & otak serta menyokong sistem imun badan.

Anak2 sihat, ibu akan gembira & berlapang dada. Jom kita "Amalkan Gaya Hidup Yang Sihat". Ingat Shaklee ingatlah saya❤❤❤

πŸ“žFatin Hamzah 0175438337
http://fatinhamzah.wasap.my
Pengedar Shaklee Meru Klang

No comments:

Post a Comment