5 Tips meningkatkan imuniti anak-anak

SHARE:

Tips untuk meningkatkan imuniti badan anak-anak Setiap anak-anak dilahirkan dengan tahap kesihatan yang berbeza. Ada yang dilahirkan d...


Tips untuk meningkatkan imuniti badan anak-anak

Setiap anak-anak dilahirkan dengan tahap kesihatan yang berbeza. Ada yang dilahirkan dengan imuniti atau antibodi yang kuat dan sebaliknya.

Apabila anak-anak tak sihat, ibu bapa mula gusar. Adakalanya ibu bapa juga tidak cukup tidur apabila menjaga anak yang tidak sihat. Timbullah pula stress kan. Macam mana nak pergi kerja keesokan harinya jika memandu dalam keadaan yang mengantuk. Merbahaya tu.

5-Tips-Tingkatka- Imuniti-Anak-Anak
5 Tips Tingkatkan Imuniti Anak-Anak

Jadi di sini saya kongsikan 5 tips untuk meningkatkan imuniti kanak-kanak.

1. Dapatkan vaksin atau cucuk imunisasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ikutilah jadual imunisasi yang diberikan oleh Klinik Kesihatan atau mana-mana klinik yang diiktiraf. Dalam Islam pun vaksin ini hukumnya harus kerana ia merupakan langkah pencegahan bagi menangani sebarang penyakit.

Jadual-imunisasi-KKM-2018
Jadual imunisasi KKM 2018

2. Berikan anak anda penyusuan ekslusif  sekurang-kurangnya sehingga 6 bulan dan sebaik-baiknya sehingga umur mencapai 2 tahun. Susu ibu adalah yang terbaik kerana ia memberikan antibodi semulajadi kepada anak anda.

Penyusuan-ibu
Penyusuan Ibu Yang Ekslusif

3. Kanak-kanak memerlukan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Nutrisi yang seimbang adalah perlu untuk tumbesaran mereka di samping meningkatkan antibodi. Elakkan makanan segera, makanan berproses, jajan, gula-gula, dan minuman berkarbonat.

Makanan-kanak-kanak-yang-sihat
Makanan kanak-kanak yang sihat

4. Galakkan mereka beraktiviti. Contohnya beriadah di taman permainan dan berbasikal. Ini dapat meningkatkan psikomotor mereka. Bila badan sihat, otak pun cergas. Pastikan juga persekitaran mereka adalah bersih. Elakkan berada di kawasan yang banyak asap rokok dan dipenuhi dengan warga asing. Maklumlah warga asing yang masuk ke negara ini kebanyakannya tiada vaksin.

Riadah-kanak-kanak
Aktiviti indoor playground kanak-kanak akan meningkatkan psikomotor mereka

Aktiviti outdoor playground kanak-kanak akan menjadikan mereka lebih aktif. Ini juga membantu mereka untuk beriadah.


5. Tingkatkan imuniti anak dengan memberikan suplemen vitamin kanak-kanak yang sesuai.


Kami-sukakan-omega-guard-shaklee
Kami suka omega guard shaklee


KLIK Siapa yang perlukan suplemen?

Bila bagi vitamin dekat anak-anak tak semestinya mereka akan bebas dari sebarang penyakit. Cuma bila sakit, taklah teruk sangat dan proses penyembuhan adalah lebih cepat.

Kena ingat vitamin adalah makanan tambahan. Ia membantu mencukupkan zat yang kurang dalam badan.

Contohnya anak-anak yang picky eater. Mereka hanya memilih makanan yang tertentu sahaja. Jadi memanglah nutrisi yang diterima oleh mereka berkurangan.

Jadi ikhtiarlah untuk memberikan vitamin kepada anak-anak untuk tingkatkan imuniti badan mereka.

Macam mana pulak jika ada yang claim "saya dah beri anak-anak makan vitamin ni tapi takde apa-apa perubahan pun". Sila cek balik pola pemakanan seharian, cara pengambilan vitamin serta gaya hidup anak anda.

Nak tahu tips pengambilan vitamin yang betul? Carilah Pengedar Shaklee yang sah. Yang claim kata beli kat L***** @ toko jamu tu murah, maka seharusnya mintak dorg bagi konsultasi. Ada ker??? πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ tepuk dada, tanya diri sendiri.


Info: KENAPA SHAKLEE BISNES MLM


Ok lah. Di sini saya nak kongsikan set immune booster shaklee untuk anak-anak bagi meningkatkan imuniti. Di dalam set ini mengandungi Nutriferon, vitamin c chewable, omega, mealshakes dan vitalea for children.

Set-immune-booster-kanak-kanak
Set immune booster kanak kanak

Secara ringkasnya fungsi bagi setiap vitamin tersebut adalah seperti berikut:

Chewable Vita-C Plus: 

Untuk kesihatan tulang, gusi & struktur am tubuh. Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan.

Meal shakes: 

Rendah lemak & rendah glisemik. Ada 19 vitamin & mineral penting. Sesuai untuk kanak-kanak yang kurang selera makan, masalah athma & ezema.

Omega guard: 

Membekalkan asid  lemak Omega 3, EPA & DHA dari minyak ikan terbaik dunia. Sangat bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak. Sesuai untuk membantu menangani masalah Autism & Hyperactive.

Vitalea for Children (vfc): 

Lengkap dengan 19 vitamin & mineral. Membantu memberi nutrisi lengkap kepada kanak-kanak yang tak suka makan sayur-sayuran & buah-buahan. Vfc membantu tumbesaran tulang & otak serta menyokong sistem imun badan.

Anak2 sihat, ibu akan gembira & berlapang dada. Jom kita "Amalkan Gaya Hidup Yang Sihat". Ingat Shaklee ingatlah saya.

πŸ“žFatin Hamzah 0175438337
http://fatinhamzah.wasap.my
Pengedar Shaklee Meru Klang

COMMENTS

Name

10 fakta kelahiran,1,10 Punca Payudara Sakit Dan Membengkak,1,100% vegan,1,15 nasihat untuk umur 50 tahun,1,19 vitamin,1,20 tips tenang,1,2019,1,2020,1,3 Nutrisi Lengkap Untuk Berpuasa,1,3C,1,3C shaklee,3,5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita,1,5 sebab pilih esp shaklee,1,abang,1,ADAM50,1,adik,1,aelalulah bercakap dengan anak,1,ahli,1,aktiviti,2,al manna,1,Alfalfa,5,AlFatehBiz,11,AlFAtehBiz founder,1,AlFatehBizFounder,5,amalan 5 perkara,1,anak lambat bercakap,1,anak permata hatiku,2,anak-anak,2,anak-anak permata hatiku.,1,anemia,1,ANGGUR MUSCADINE,1,anti-aging,1,antibodi,1,apeech delay,1,aqiem rusli,1,arabic gum,1,AS 1Malaysia,1,ASB,1,asb online,1,atasi anemia,1,atasi bell palsy,2,ATASI KAYAP DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE,1,Atasi Masalah Resdung,1,atasi mulut berbau,1,atasi senggugut,1,autisme,1,awet muda,2,ayah,1,azan bayi,1,B complex shaklee,1,b-complex,1,Balik kerja on time,1,bantu masalah demam,1,banyakkan susu,1,basic H,2,basuh tangan,1,BAYI 2018,1,bcomplex,4,Bell palsy,1,beribadat,1,bersedekah,1,bertaubat,1,bestseller,1,bisikan syaitan,1,bisnes,4,bisnes shaklee,5,body,1,bonus,2,bronkitis,1,bukit malawati,1,cantik,2,CAR BONUS,1,Cara atasi anak lambat bercakap,1,CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,carotomax,3,CASH BONUS,1,cegah kanser prostat,1,child talk,1,children,2,cinch tea mix,1,cinchtea,2,COD,1,coli baru,1,Collagen powder,1,consumer,2,CONVENTION,1,CoQ Trol Plus,2,cucuk imunisasi,1,Cukup di sini,1,dahwah tanpa henti,1,dakwah tanpa henti,1,Dato' Seri Siti Nurhaliza,1,denggi,1,detok,1,detoks,2,detox,2,diet sihat,2,Dr.Forrest,1,DTX Complex,1,Ejen Dropship Shaklee diperlukan,1,elak kanser prostat,2,elak sembelit,2,esp,7,ESP SHAKLEE,1,EUROPEAN ELDERBERRIES,2,Fahami tujuh perkara dalam kehidupan,1,famili,3,fatty liver,1,fikir positif,1,fokus,1,garlic,1,garliccomplex,2,gaya hidup sihat,3,Gejala-gejala HFMD,1,get clean water,1,gigi,1,GLA,3,GLA Complex,1,haid tiba,1,halal,1,hamil,2,HARI RAYA EIDULFITR,1,hati bengkak,1,hati berlemak,1,herbal blend,3,herblax,2,hfmd,1,HIDUP MEMERLUKAN PERUBAHAN,1,hidup positif,1,hidup untuk kerja,1,hikmah azan,1,ibu,1,ibu hamil,2,ibu hebat,1,ibu menyusu,1,ibuku,1,Ikhtiar hamil,2,Imam An-Nawawi,1,imunisasi,1,imuniti,1,Indah,1,info kesihatan,2,inovatif,2,INSENTIF SHAKLEE,1,insurans takaful,1,interferons,1,istimewa,1,jadi ahli shaklee,1,jadi rakan kepada anak anda,1,Jadilah orang yang bahagia,1,jaga kebersihan,1,JAGA KESIHATAN,2,jagalah Allah,1,jalan-jalan,1,jana income,1,jana income shaklee,2,jangkitam saluran kencing,1,jangkitan pundi-pundi udara,1,jangkitan salur pernafasan,1,jannah,1,jantung,1,jeragat,1,jerawat,1,join,1,join ahli shaklee,1,join member shaklee,1,JOM SIHAT,1,kakak,1,Kaki dan Mulut HFMD,1,kalsium,2,kanak-kanak,6,Kaum ibu,1,kawal nafsu makan,1,kayap,1,Kebaikan minyak kelapa sawit,1,kebaikan vitamin E,3,Kecutkan cyst,1,kecutkan fibroid,1,kehidupan,1,keluarga,1,keluarga jannah,1,Kemasukan darjah 1,1,kemasukan pra sekolah,1,kematian,1,kembung perut,1,kementerian kesihatan malaysia,1,kementerian pendidikan malaysia,1,kenangan,1,kencing berbuih,1,Kencing kotor,1,kencing tak lawas,1,kencing tikus,1,Kepentingan suplemen,3,kepentingan vitamin B,1,keputihan,1,kerja itu satu ibadah,1,kerja untuk hidup,1,Kesan ambil supelemen,1,kesan pakai youth,1,kesihatan,4,kesihatan sendi,1,kesuburan,2,KHUTBAH DI ARAB SAUDI,1,kolagen,1,kolestrol,3,kolestrol HDL,1,kolestrol jahat,1,kolestrol LDL,2,kreatif,2,kulit,4,KULIT ANJAL,1,kulit bersih dan sihat,1,KULIT GEBU,1,kulit wajah cantik serta awet muda,1,kurangkan sakit ketika mengandung,1,kurus,3,kuruskan badan,1,lagu,1,langkah cegah hfmd,1,lecithin,1,lelaki,1,Leptospirosis,1,like,1,luka bersalin normal,1,Luka episiotomi,1,luminous gel oil cleanser,1,lumpuh sebelah muka,1,magnesium,1,maka Allah akan menjagamu,1,Makan lebih sayur,1,makanan sihat,1,manfaat utama bcomplex,1,mari melabur,1,mari menabung,1,masalah cyst,1,Masalah fibroid,1,masalah prostat,1,master,1,mata,1,mati,1,Meal shakes shaklee,1,mealshake,2,Melahirkan anak adalah satu jihad,1,melakukan kebaikan,1,membeli rumah,1,mencari kekuatan diri,1,mencari rezeki,2,mengandung,1,mengatasi masalah kolestrol dan jantung,1,mengelakkan risiko mendapat kanser,1,Mengundanh rezeki,1,MENINGKATKAN KESUBURAN,1,Menjemput rezeki,1,menyewa rumah,1,meremajakan kulit wajah,1,milk booster,1,minda fokus dan tajam,1,mitokondria,1,moisturizer,1,motivasi,17,Motivasi diri,1,muhasabah diri,1,Mulut berbau,1,MUSCADINE GRAPE,1,muzium bukit malawati,1,myASNB,1,naikkan berat badan,1,nasihat,1,nasihat untuk ibu,1,niat berpuasa,1,niat buka puasa,1,night cream,1,noriah,1,nutrien,1,nutriferon,8,nutrisi lengkap,1,Nutrisi sihat,1,omega guard,3,omegaguard,1,Online,1,organik,1,Ostematrik,1,ostematrix,2,page,1,Paras normal trigeliserida,1,pasangan hidup,1,pelabur bijak,1,pelaburan,1,peluang bisnes dengan Shaklee,1,pemakanan,2,pemakanan sunnah,1,penapis air,1,penapis air murah dan jimat,1,pengalaman bersalin,1,pengalaman hamil,1,pengedar,6,PENGEDAR SHAKLE MERU KLANG,17,pengedar shaklee meru klang,16,Pengedar shaklee meru klang Dr. Zubaidi,1,pengedar shaklee yabg aktif,1,pengedar shaklee yang dipercayai,1,penjagaan kulit wajah,1,Penyakit Tangan,1,peppermint ginger plus,5,perfecting skin toner,1,performance drink,2,perisai,2,Petua awet muda,1,phytocol,1,pneumonia,1,polluxbiz,2,POLYGONUM CUSPIDATUM,2,produk penjagaan baby,1,produk penjagaan kulit wajah,1,promo,6,Promo mei 2018,1,promo youth,1,Promosi shaklee,1,PUNCA DAN CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,punca hfmd,1,PUNCA KAYAP TERJADI,1,PURPLE CARROT,2,pythocol-st,1,rabun,1,radiance c&e,1,radikal bebas,1,Radio IKIM,1,rakan responsif,1,rasa sakit ibu mengandung,1,rawat gastrik,1,rawatan kencing tikus,1,resdung,1,resipi esp barli,1,resveratrol,2,RESVERATROL mengurangkan sakit lutut dan ketidakselesaan sendi,1,sabah,1,sabar,1,sakit hamil,1,sakit lutut,3,sakit sendi,1,saraf,2,sedekah,1,segera,1,selamat berpuasa,1,selamat hari ibu,1,selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak,1,selesema dan batuk,1,sembelit,2,semulajadi,1,sentiasa berkesan,1,sentiasa mesra alam,1,sentiasa selamat,1,senyum,1,set,6,Set anemia,1,set berpantang,1,set detoks shaklee,1,set imuniti kanak-kanak,1,set kanak-kanak shaklee,1,SET KESUBURAN SHAKLEE,1,set kolestrol,1,set menyusu shaklee,1,set penyusuan,1,set prenatal,1,set senggugut shaklee,1,set subur shaklee,1,set tenaga,1,SHAKLE MERU KLANG,1,shaklee,54,shaklee baby,3,shaklee effect,1,shaklee ejen,1,shaklee meru klang,2,shopping di shaklee,1,short tour,1,si comel pipi merah,1,SID rajin,1,sihat,6,sihat dan cantik,1,silaturrahim,1,simpanan,1,sistem pelepasan,1,siti aafiyah,1,siti selamat bersalin,1,skincare,4,sokong kesihatan manyeluruh,1,solat,1,solat awal waktu,1,story,3,stress,1,stress ibu,1,sumber makanan vitamin b,1,sunway geo,1,suplemen,4,suplemen shaklee,3,suplemen terbaik untuk hamil,1,suplemen untuk kulit,1,supplement,4,syaitan perosak manusia,1,syukur,1,syurga,1,taman soleh,1,TAMBAH PELABURAN ADAM50 DENGAN BONUS SHAKLEE,1,tanda-tanda resdung,1,tanggungjawab ibu bapa,1,tazkirah,1,telomeres,1,tenaga,1,Testimoni,1,Testimoni berjaya hamil,1,Testimoni cinch tea mix.,1,TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE,1,testimoni nutriferon,1,testimoni senggugut,1,testimoni vivix,1,Testimoni youth,1,Tingkatkan Imuniti kanak-kanak,1,tingkatkan kesihatan,1,tingkatkan tenaga sel,1,tips,16,Tips banyakkan susu ibu,1,tips hilangkan mukut berbau,1,TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR,1,tona tak sekata masalah kulit wajah,1,top,1,top 10 best seller,1,tren bukit malawati,1,TRIP,1,Trusted online seller,1,TUJUH TANDA HATI SUDAH MATI,1,tulang,1,tunngu dan respons,1,ulangkaji bab puasa,1,ulser dalam mulut,1,urutan kembung perut,1,urutan saraf,1,Ustaz Ahmad Dusuki,1,utamakan keluarga,1,vegan,1,viitamin D,1,Vita.-C,3,vitalea,2,vitamin,1,vitamin a,1,vitamin C,6,Vitamin c shaklee,1,vitamin E,2,Vitamin hati,1,vitamin ibu hamil,1,vitamin kanak-kanak,1,vitamin saraf,1,vitamin selamat,1,vitamin semulajadi,1,Vitamin tenaga,1,vitamin untuk hamil,1,vitamon,1,vivix,18,Vivix shaklee,3,WAHM,1,wanita cekal,1,wanita kuat,1,wanita tabah,1,water pitcher,1,Ya Allah ampunilah dosa-dosaku,1,Youth,5,youth activating serum,1,youth journey,1,Youth shaklee,1,youth skincare,3,
ltr
item
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU: 5 Tips meningkatkan imuniti anak-anak
5 Tips meningkatkan imuniti anak-anak
https://4.bp.blogspot.com/-LV4h8olWugM/Wrkex97l87I/AAAAAAAACgE/GyKCxqSqLuwzQl9A6zON0_ce8ykRMp-DgCLcBGAs/s400/1-1-1080x675-01.jpeg
https://4.bp.blogspot.com/-LV4h8olWugM/Wrkex97l87I/AAAAAAAACgE/GyKCxqSqLuwzQl9A6zON0_ce8ykRMp-DgCLcBGAs/s72-c/1-1-1080x675-01.jpeg
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU
https://www.fatinhamzah.com/2018/03/5-tips-meningkatkan-imuniti-badan-anak.html
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/2018/03/5-tips-meningkatkan-imuniti-badan-anak.html
true
3377529461045029243
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy