Wednesday, May 16, 2018

3 tips untuk hidup lebih sihat dan hebat

Prevention is Better Than Cure. SETUJU?

Awal bulan Mei 2018 saya dan suami berpeluang membuat pemeriksaan asas kesihatan di KPJ Klang secara percuma. Pada saya, mencegah itu adalah lebih baik dari mengubati. Jadi saya ambil peluang tersebut untuk mengetahui tahap kesihatan saya.

prevention-is-better-than-cure

Mencegah adalah lebih baik dari mengubati



Inilah hasil ujian tersebut.


1. OBESITY SCREENING


  • dengan berat 56.4kg dan tinggi 146sm, BMI saya adalah 26.5.Jadi saya dikira obesiti. Oh....TIDAK!!!! ini yang tak sedap didengar kan.
  • Peratus lemak badan adalah 35.3%
  • Visceral fat: 5


2. BLOOD PRESSURE


  • a little bit low. Patut la selalu penin kepala kan. Mungkin rehat tak cukup dan ditambah dengan kurang selera untuk makan.
  • Systolic: 116 mmHg
  • diastolic: 71 mmHg
  • pulse rate: 77 pulse/min.


3. ORAGAN DALAMAN


  • Walaupun saya berumur 38 tahun, tapi organ dalaman saya berumur 48 tahun. Ishhh 10 tahun lebih tua tu. VIVIX please hihihi.


4. BASAL METABOLISME RATE


  • Kadar metabolisme: 1200 kcal. 
  • Berada di paras normal. Ngam-ngam jer ni. Lagi elok lebih 1200kcal katanya.


5. BLOOD SUGAR LEVEL


  • Bacaan Gula: 4.9. Not bad kan. Tapi perlu dipantau


hasil-ujian

Hasil Ujian

Selepas itu kami disarankan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dan menjaga pemakanan. Selalulah pantau tekanan darah kerana tekanan darah yang tinggi merupakan pembunuh senyap. INSAF kan.

Jadi benarlah saranan dari SHAKLEE untuk hidup lebih sihat dan hebat kita perlu mengamalkan 3 tips yang berikut.

Read more: KENAPA KITA PERLUKAN SUPLEMEN

ATASI MASALAH SENGGUGUT

3 Tips Untuk Hidup Lebih Sihat Dan Hebat!!!

MAKAN SECARA SIHAT

Pilihlah makanan yang menyihatkan dengan memberi penekanan kepada pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, bijian penuh dan produk susu yang bebas lemak atau rendah lemak.

makan-secara-sihat
Makan Secara Sihat, Agar Hidup Pun Lebih Sihat

BERSENAM DAN CAPAI BERAT YANG SIHAT

Bersenam dengan betul dan sesuai dengan kemampuan diri. Dengan bersenam, kita dapat mengekalkan kecergasan dan tahap metabolisme. Jadikan aktiviti fizikal seperti beriadah, berkebun, berjalan pantas mahupun berjoging sebagai satu aktivit yang kerap dan teratur untuk dijadikan sebagai amalan kehidupan. Ini dapat mengurangkan risiko penyakit kronik.


mari-bersenam
Jom kita bersenam

SUPLEMEN SECARA BIJAK.

  1. Setiap hari kita digalakkan untuk mengambil multivitamin/mineral yang komprehensif dan seimbang iaitu sekurang-kurangnya 450mg kalsium dan vitamin D.
  2. pastikan anda mengambil protein yang mencukupi setiap hari. Ini kerana protein merupakan blok binaan asas tubuh  untuk mengekalkan tenaga dan kulit yang sihat.
  3. tingkatkan pengambilan asid lemak omega-3, EPA dan DHA, yang dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit kardiovaskular serta memperbaiki tindak balas metabolik dan keradangan.
  4. nutrien anti oksidan membantu melindungi sel-sel tubuh dari penuaan. Jadi pastikan anda mengambil vitamin C dan E serta karotena.
  5. pastikan pengambilan vitamin B yang penting seperti asid folik, vitamin B6 dan B12 untuk membantu melindungi DNA dan menyokong penuaan yang sihat.
  6. dapatkan nutrisi probiotik untuk menyokong penghadaman yang sihat dan meningkatkan imuniti badan.

JOM JAGA KESIHATAN

hidup-sihat-hidup-hebat-shaklee


Saya menyokong saranan SHAKLEE
 Untuk Hidup Lebih Sihat Dan Hebat!!!


better-life-with-shaklee
Hidup Lebih Sihat Dengan Shaklee

Jika anda perlukan sebarang suplemen shaklee, bolehlah contact saya

PENGEDAR-SHAKLEE-MERU-KLANG

Hai saya Fatin Hamzah.
Seorang pensyarah di politeknik semenjak tahun 2005. Bidang saya adalah Teknologi Perkayuan di bawah Jabatan Kejuruteraan Awam. Saya sangat suka melibatkan diri dalam bidang R&D serta menghasilkan produk inovasi.

Saya juga merupakan seorang Pengedar Shaklee Meru & Kapar, Klang serta Setia Alam dan Setia Taipan, Shah Alam. Diperkenalkan dengan shaklee pada tahun 2012 dan mula menjadi ahli pada penghujung tahun 2013.

Kemudian, saya aktif dengan bisnes shaklee semenjak tahun 2016 sehingga kini. Saya suka berkongsi kebaikan produk shaklee dengan orang ramai. Saya menyokong amalan gaya hidup yang sihat dan pemakanan yang seimbang. JOM JAGA KESIHATAN.




5 comments:

  1. Sangat setuju Kak. Kalau dah kena cure telan lagi byk belanja

    ReplyDelete
  2. Syukur diberi kesedaran kan..kalau tak mesti masih ditempat yang sama. Tak peka isu kesihatan diri kan. Kalau dalaman kita lebih berusia dari umur sebenar itu tandanya kena ubah ke arah hidup sihat. Kena rajin buat medical checkup lah ni.. Nak tau juga..😄

    ReplyDelete