Wednesday, May 2, 2018

Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor

Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor

Assalamualaikum.
Hari ini 1 Mei 2018 merupakan cuti umum iaitu Hari Buruh/Pekerja Sedunia. Hari ini juga merupakan Nisfu Syaaban - 15 Syaaban 1439H.

Oleh itu, saya mengambil kesempatan untuk membawa anak-anak berjalan-jalan di sekitar Selangor.

Perancangan awal adalah nak ke pantai. Google la ke Pantai Morib dan Bagan Lalang. Tapi memakan masa 1 jam lebih pulak. Jauh dan lama tu. Cuti dah la sehari kan. Pikir punya pikir, ahhh ke Pantai Remis aje la. Dekat sikit dari Meru, Klang. Dalam 20 minit je.

Oleh kerana karenah anak-anak di pagi hari, jadi agak terlewat keluar dari rumah. Jam 10 pagi baru keluar dan bersarapan dulu. Selesai, terus pergi ke Pantai Remis. Tepat jam 11 pagi baru sampai. Hohoho panas terik weh. Air pun surut. Jalan kejap je tepi pantai. Dapat la anak-anak tengok siput dan anak ketam berlari-lari ewaaah. Kata faris "comel je anak ketam ni ummi". Excited sungguh dia.


Dah hari panas terik, kita decide pergi tempat lain la pulak. Jalan-jalan dari Pantai Remis ke Bukit Malawati. On the sport punya decision. Sepanjang perjalanan faris dan fathia tak abis-abis bersembang. Seronok sekali sekala dapat berjalan. Si fateh mencium pipi abinya berkali-kali. Seronok la tu.



INFO RINGKAS MENGENAI BUKIT MALAWATI

Lokasi : 

Pekan lama Kuala Selangor (Lebih kurang 52 minit (39km) perjalanan dari Pekan Meru, Klang)


Tarikan : 

Tempat peninggalan sejarah - Pemerintahan Kesultanan Selangor yang pertama sehingga yang ketiga, Batu Hampar, Perigi Beracun, Makan Diraja (3 Sultan Selangor yang pertama, Muzium Kuala Selangor, Muzium Permainan Tradisional, Rumah Api, Baituhilal (tempat melihat anak bulan), Busut Malawati, Kota Malawati, Tangga Seratus, Meriam 3 sederet, Meriam Penggawa, pemandangan Selat Melaka dan bermain dengan monyet.


Kemudahan : 

Tandas awam, tempat letak kenderaan,tempat berehat dan perkhidmatan trem (hanya pada hujung minggu dan cuti am sahaja)


Waktu Operasi : 

9.00 pagi – 6.00 petang ( Sabtu, Ahad dan Cuti Umum )


Bayaran perkhidmatan tren :

Lawatan ke Bukit Malawati sahaja:
  • RM 3.20 / dewasa
  • RM 2.10 / kanak-kanak ( 3-12 tahun)
Harga Pakej ( Bukit Malawati dan Taman Ikan Air Tawar ):
  • RM 5.30 / dewasa
  • RM 3.20 /kanak-kanak ( 3 -12 tahun )


tiket-tren-bukit-malawati
Tiket tren untuk melawat Bukit Malawati

Sampai tepat jam 12 tengahari. Terus beli tiket keretapi. Nampak keretapi bertambahlah keterujaan anak-anak ni. Seronok dorang naik ala2 keretapi tu. Dulu masa pergi zoo taiping naik keretapi jugak tapi masa tu kecik lagi. So tak nampak excited macam hari ni.


tren-bukit-malawati
Tren Bukit Malawati
Satu seat tren boleh muat untuk 4 orang. Jadi memang ngam la dengan kami anak-beranak.

senyum-naik-tren-bukit-malawati
Senyum naik tren Bukit Malawati.
Mujur baby Fayyadh syok tidur dalam carrier.


bersembang-dalam-tren
Bersembang dalam tren


Sempat masuk muzium. Jadi bermula la sesi soal jawab.
Kenapa ada meriam?
Kenapa peluru meriam macam batu?
Ini keris ke pedang?
Baju besi ni untuk apa? Bla..bla..bla...jawab la ummi oooiii.
muzium-bukit-malawati
Baju besi, keris dan perisai

DAPATKAN NUTRISI TERBAIK SEMASA DI BULAN RAMADHAN

muzium-bukit-malawati
Peace yo!



muzium-bukit-malawati
Tunggu abi yang berselfie sokmo hihi


muzium-bukit-malawati
Abi sedang berselfie dengan fateh

Bila nampak monyet ke beruk yang berwarna hitam, naik heran pulak. " kat umah opah dan umah kita monyetnya warna cokelet, ini nape warna hitam". Bila google, ooo lotong rupanya. Patut warna lain hihihi. Dulu kalau kat kampung lotong ni tang mukanya mesti warna putih. Hat ni lain sikit.


lotong-bukit-malawati
Lotong Bukit Malawati

Dah penat pusing-pusing, naik keretapi, kita turun semula. Berpeluh-peluh, haus dan lapar. Mujur kat bawah ada gerai. Jadi membeli la. Masuk kete, selesai makan dan minum pastu semuanya terlelap. Ummi dan abi je la yang jaga.

Alhamdulillah dapat pengalaman baru dorang hari ini. Walaupun cuti sehari tapi berbaloi bawak dorang jalan-jalan. Betul kan, apabila tengok anak-anak happy, kita pun jadi happy jugak. Tapi kami tak la pergi ke tempat-tempat bersejarah seperti makam sultan, telaga tujuh, batu hampar dan sebagainya memandangkan anak-anak saya masih kecil lagi. Pesanan orang-orang lama jangan dilupakan ye tak. Takut keras tempatnya.

READ MORE: BUKIT MALAWATI

Bila malamnya dorang bersembang lagi pasal short tour siang tadi hehe. Ummi tanya "bila nak pergi lagi ni?". Dengan senyuman faris kata "abang nak pergi lagi tempat tu esoklah, boleh ummi?" WHAT!!! Hahaha. Ummi kerja la sayang. Nanti cuti kita pergi lagi ye. Seronok sangatlah tu.

Tiba-tiba teringat dekat arwah en. Hafit bin Usol yang bawak saya ke sini masa zaman uitm dulu. Dalam tahun 2000 plus. Innalillah dan Al Fatihah pakcik. Moga syurga tempatmu.

See uols in my next entry.
"Ummi Suka Jalan Yang Tulis"
Pengedar Shaklee Meru Klang.
#AkmarFatinKids
#JalanJalan

No comments:

Post a Comment