Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor

SHARE:

Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor Assalamualaikum. Hari ini 1 Mei 2018 merupakan cuti umum iaitu Hari Buruh/Pekerja Sedunia. Hari ini...

Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor

Assalamualaikum.
Hari ini 1 Mei 2018 merupakan cuti umum iaitu Hari Buruh/Pekerja Sedunia. Hari ini juga merupakan Nisfu Syaaban - 15 Syaaban 1439H.

Oleh itu, saya mengambil kesempatan untuk membawa anak-anak berjalan-jalan di sekitar Selangor.

Perancangan awal adalah nak ke pantai. Google la ke Pantai Morib dan Bagan Lalang. Tapi memakan masa 1 jam lebih pulak. Jauh dan lama tu. Cuti dah la sehari kan. Pikir punya pikir, ahhh ke Pantai Remis aje la. Dekat sikit dari Meru, Klang. Dalam 20 minit je.

Oleh kerana karenah anak-anak di pagi hari, jadi agak terlewat keluar dari rumah. Jam 10 pagi baru keluar dan bersarapan dulu. Selesai, terus pergi ke Pantai Remis. Tepat jam 11 pagi baru sampai. Hohoho panas terik weh. Air pun surut. Jalan kejap je tepi pantai. Dapat la anak-anak tengok siput dan anak ketam berlari-lari ewaaah. Kata faris "comel je anak ketam ni ummi". Excited sungguh dia.


Dah hari panas terik, kita decide pergi tempat lain la pulak. Jalan-jalan dari Pantai Remis ke Bukit Malawati. On the sport punya decision. Sepanjang perjalanan faris dan fathia tak abis-abis bersembang. Seronok sekali sekala dapat berjalan. Si fateh mencium pipi abinya berkali-kali. Seronok la tu.



INFO RINGKAS MENGENAI BUKIT MALAWATI

Lokasi : 

Pekan lama Kuala Selangor (Lebih kurang 52 minit (39km) perjalanan dari Pekan Meru, Klang)


Tarikan : 

Tempat peninggalan sejarah - Pemerintahan Kesultanan Selangor yang pertama sehingga yang ketiga, Batu Hampar, Perigi Beracun, Makan Diraja (3 Sultan Selangor yang pertama, Muzium Kuala Selangor, Muzium Permainan Tradisional, Rumah Api, Baituhilal (tempat melihat anak bulan), Busut Malawati, Kota Malawati, Tangga Seratus, Meriam 3 sederet, Meriam Penggawa, pemandangan Selat Melaka dan bermain dengan monyet.


Kemudahan : 

Tandas awam, tempat letak kenderaan,tempat berehat dan perkhidmatan trem (hanya pada hujung minggu dan cuti am sahaja)


Waktu Operasi : 

9.00 pagi – 6.00 petang ( Sabtu, Ahad dan Cuti Umum )


Bayaran perkhidmatan tren :

Lawatan ke Bukit Malawati sahaja:
  • RM 3.20 / dewasa
  • RM 2.10 / kanak-kanak ( 3-12 tahun)
Harga Pakej ( Bukit Malawati dan Taman Ikan Air Tawar ):
  • RM 5.30 / dewasa
  • RM 3.20 /kanak-kanak ( 3 -12 tahun )


tiket-tren-bukit-malawati
Tiket tren untuk melawat Bukit Malawati

Sampai tepat jam 12 tengahari. Terus beli tiket keretapi. Nampak keretapi bertambahlah keterujaan anak-anak ni. Seronok dorang naik ala2 keretapi tu. Dulu masa pergi zoo taiping naik keretapi jugak tapi masa tu kecik lagi. So tak nampak excited macam hari ni.


tren-bukit-malawati
Tren Bukit Malawati
Satu seat tren boleh muat untuk 4 orang. Jadi memang ngam la dengan kami anak-beranak.

senyum-naik-tren-bukit-malawati
Senyum naik tren Bukit Malawati.
Mujur baby Fayyadh syok tidur dalam carrier.


bersembang-dalam-tren
Bersembang dalam tren


Sempat masuk muzium. Jadi bermula la sesi soal jawab.
Kenapa ada meriam?
Kenapa peluru meriam macam batu?
Ini keris ke pedang?
Baju besi ni untuk apa? Bla..bla..bla...jawab la ummi oooiii.
muzium-bukit-malawati
Baju besi, keris dan perisai

DAPATKAN NUTRISI TERBAIK SEMASA DI BULAN RAMADHAN

muzium-bukit-malawati
Peace yo!



muzium-bukit-malawati
Tunggu abi yang berselfie sokmo hihi


muzium-bukit-malawati
Abi sedang berselfie dengan fateh

Bila nampak monyet ke beruk yang berwarna hitam, naik heran pulak. " kat umah opah dan umah kita monyetnya warna cokelet, ini nape warna hitam". Bila google, ooo lotong rupanya. Patut warna lain hihihi. Dulu kalau kat kampung lotong ni tang mukanya mesti warna putih. Hat ni lain sikit.


lotong-bukit-malawati
Lotong Bukit Malawati

Dah penat pusing-pusing, naik keretapi, kita turun semula. Berpeluh-peluh, haus dan lapar. Mujur kat bawah ada gerai. Jadi membeli la. Masuk kete, selesai makan dan minum pastu semuanya terlelap. Ummi dan abi je la yang jaga.

Alhamdulillah dapat pengalaman baru dorang hari ini. Walaupun cuti sehari tapi berbaloi bawak dorang jalan-jalan. Betul kan, apabila tengok anak-anak happy, kita pun jadi happy jugak. Tapi kami tak la pergi ke tempat-tempat bersejarah seperti makam sultan, telaga tujuh, batu hampar dan sebagainya memandangkan anak-anak saya masih kecil lagi. Pesanan orang-orang lama jangan dilupakan ye tak. Takut keras tempatnya.

READ MORE: BUKIT MALAWATI

Bila malamnya dorang bersembang lagi pasal short tour siang tadi hehe. Ummi tanya "bila nak pergi lagi ni?". Dengan senyuman faris kata "abang nak pergi lagi tempat tu esoklah, boleh ummi?" WHAT!!! Hahaha. Ummi kerja la sayang. Nanti cuti kita pergi lagi ye. Seronok sangatlah tu.

Tiba-tiba teringat dekat arwah en. Hafit bin Usol yang bawak saya ke sini masa zaman uitm dulu. Dalam tahun 2000 plus. Innalillah dan Al Fatihah pakcik. Moga syurga tempatmu.

See uols in my next entry.
"Ummi Suka Jalan Yang Tulis"
Pengedar Shaklee Meru Klang.
#AkmarFatinKids
#JalanJalan

COMMENTS

Name

10 fakta kelahiran,1,10 Punca Payudara Sakit Dan Membengkak,1,100% vegan,1,15 nasihat untuk umur 50 tahun,1,19 vitamin,1,20 tips tenang,1,2019,1,2020,1,3 Nutrisi Lengkap Untuk Berpuasa,1,3C,1,3C shaklee,3,5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita,1,5 sebab pilih esp shaklee,1,abang,1,ADAM50,1,adik,1,aelalulah bercakap dengan anak,1,ahli,1,aktiviti,2,al manna,1,Alfalfa,5,AlFatehBiz,11,AlFAtehBiz founder,1,AlFatehBizFounder,5,amalan 5 perkara,1,anak lambat bercakap,1,anak permata hatiku,2,anak-anak,2,anak-anak permata hatiku.,1,anemia,1,ANGGUR MUSCADINE,1,anti-aging,1,antibodi,1,apeech delay,1,aqiem rusli,1,arabic gum,1,AS 1Malaysia,1,ASB,1,asb online,1,atasi anemia,1,atasi bell palsy,2,ATASI KAYAP DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE,1,Atasi Masalah Resdung,1,atasi mulut berbau,1,atasi senggugut,1,autisme,1,awet muda,2,ayah,1,azan bayi,1,B complex shaklee,1,b-complex,1,Balik kerja on time,1,bantu masalah demam,1,banyakkan susu,1,basic H,2,basuh tangan,1,BAYI 2018,1,bcomplex,4,Bell palsy,1,beribadat,1,bersedekah,1,bertaubat,1,bestseller,1,bisikan syaitan,1,bisnes,4,bisnes shaklee,5,body,1,bonus,2,bronkitis,1,bukit malawati,1,cantik,2,CAR BONUS,1,Cara atasi anak lambat bercakap,1,CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,carotomax,3,CASH BONUS,1,cegah kanser prostat,1,child talk,1,children,2,cinch tea mix,1,cinchtea,2,COD,1,coli baru,1,Collagen powder,1,consumer,2,CONVENTION,1,CoQ Trol Plus,2,cucuk imunisasi,1,Cukup di sini,1,dahwah tanpa henti,1,dakwah tanpa henti,1,Dato' Seri Siti Nurhaliza,1,denggi,1,detok,1,detoks,2,detox,2,diet sihat,2,Dr.Forrest,1,DTX Complex,1,Ejen Dropship Shaklee diperlukan,1,elak kanser prostat,2,elak sembelit,2,esp,7,ESP SHAKLEE,1,EUROPEAN ELDERBERRIES,2,Fahami tujuh perkara dalam kehidupan,1,famili,3,fatty liver,1,fikir positif,1,fokus,1,garlic,1,garliccomplex,2,gaya hidup sihat,3,Gejala-gejala HFMD,1,get clean water,1,gigi,1,GLA,3,haid tiba,1,halal,1,hamil,2,HARI RAYA EIDULFITR,1,hati bengkak,1,hati berlemak,1,herbal blend,3,herblax,2,hfmd,1,HIDUP MEMERLUKAN PERUBAHAN,1,hidup positif,1,hidup untuk kerja,1,hikmah azan,1,ibu,1,ibu hamil,2,ibu hebat,1,ibu menyusu,1,ibuku,1,Ikhtiar hamil,2,Imam An-Nawawi,1,imunisasi,1,imuniti,1,Indah,1,info kesihatan,2,inovatif,2,INSENTIF SHAKLEE,1,insurans takaful,1,interferons,1,istimewa,1,jadi ahli shaklee,1,jadi rakan kepada anak anda,1,Jadilah orang yang bahagia,1,jaga kebersihan,1,JAGA KESIHATAN,2,jagalah Allah,1,jalan-jalan,1,jana income,1,jana income shaklee,2,jangkitam saluran kencing,1,jangkitan pundi-pundi udara,1,jangkitan salur pernafasan,1,jannah,1,jantung,1,jeragat,1,jerawat,1,join,1,join ahli shaklee,1,join member shaklee,1,JOM SIHAT,1,kakak,1,Kaki dan Mulut HFMD,1,kalsium,2,kanak-kanak,6,Kaum ibu,1,kawal nafsu makan,1,kayap,1,Kebaikan minyak kelapa sawit,1,kebaikan vitamin E,3,kehidupan,1,keluarga,1,keluarga jannah,1,Kemasukan darjah 1,1,kemasukan pra sekolah,1,kematian,1,kembung perut,1,kementerian kesihatan malaysia,1,kementerian pendidikan malaysia,1,kenangan,1,kencing berbuih,1,Kencing kotor,1,kencing tak lawas,1,kencing tikus,1,Kepentingan suplemen,3,kepentingan vitamin B,1,keputihan,1,kerja itu satu ibadah,1,kerja untuk hidup,1,Kesan ambil supelemen,1,kesan pakai youth,1,kesihatan,4,kesihatan sendi,1,kesuburan,2,KHUTBAH DI ARAB SAUDI,1,kolagen,1,kolestrol,3,kolestrol HDL,1,kolestrol jahat,1,kolestrol LDL,2,kreatif,2,kulit,4,KULIT ANJAL,1,kulit bersih dan sihat,1,KULIT GEBU,1,kulit wajah cantik serta awet muda,1,kurangkan sakit ketika mengandung,1,kurus,3,kuruskan badan,1,lagu,1,langkah cegah hfmd,1,lecithin,1,lelaki,1,Leptospirosis,1,like,1,luka bersalin normal,1,Luka episiotomi,1,luminous gel oil cleanser,1,lumpuh sebelah muka,1,magnesium,1,maka Allah akan menjagamu,1,Makan lebih sayur,1,makanan sihat,1,manfaat utama bcomplex,1,mari melabur,1,mari menabung,1,masalah cyst,1,Masalah fibroid,1,masalah prostat,1,master,1,mata,1,mati,1,Meal shakes shaklee,1,mealshake,2,Melahirkan anak adalah satu jihad,1,melakukan kebaikan,1,membeli rumah,1,mencari kekuatan diri,1,mencari rezeki,2,mengandung,1,mengatasi masalah kolestrol dan jantung,1,mengelakkan risiko mendapat kanser,1,Mengundanh rezeki,1,MENINGKATKAN KESUBURAN,1,Menjemput rezeki,1,menyewa rumah,1,meremajakan kulit wajah,1,milk booster,1,minda fokus dan tajam,1,mitokondria,1,moisturizer,1,motivasi,17,Motivasi diri,1,muhasabah diri,1,Mulut berbau,1,MUSCADINE GRAPE,1,muzium bukit malawati,1,myASNB,1,naikkan berat badan,1,nasihat,1,nasihat untuk ibu,1,niat berpuasa,1,niat buka puasa,1,night cream,1,noriah,1,nutrien,1,nutriferon,8,nutrisi lengkap,1,Nutrisi sihat,1,omega guard,3,omegaguard,1,Online,1,organik,1,Ostematrik,1,ostematrix,2,page,1,Paras normal trigeliserida,1,pasangan hidup,1,pelabur bijak,1,pelaburan,1,peluang bisnes dengan Shaklee,1,pemakanan,2,pemakanan sunnah,1,penapis air,1,penapis air murah dan jimat,1,pengalaman bersalin,1,pengalaman hamil,1,pengedar,6,PENGEDAR SHAKLE MERU KLANG,16,pengedar shaklee meru klang,16,Pengedar shaklee meru klang Dr. Zubaidi,1,pengedar shaklee yabg aktif,1,pengedar shaklee yang dipercayai,1,penjagaan kulit wajah,1,Penyakit Tangan,1,peppermint ginger plus,5,perfecting skin toner,1,performance drink,2,perisai,2,Petua awet muda,1,phytocol,1,pneumonia,1,polluxbiz,2,POLYGONUM CUSPIDATUM,2,produk penjagaan baby,1,produk penjagaan kulit wajah,1,promo,6,Promo mei 2018,1,promo youth,1,Promosi shaklee,1,PUNCA DAN CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,punca hfmd,1,PUNCA KAYAP TERJADI,1,PURPLE CARROT,2,pythocol-st,1,rabun,1,radiance c&e,1,radikal bebas,1,Radio IKIM,1,rakan responsif,1,rasa sakit ibu mengandung,1,rawat gastrik,1,rawatan kencing tikus,1,resdung,1,resipi esp barli,1,resveratrol,2,RESVERATROL mengurangkan sakit lutut dan ketidakselesaan sendi,1,sabah,1,sabar,1,sakit hamil,1,sakit lutut,3,sakit sendi,1,saraf,2,sedekah,1,segera,1,selamat berpuasa,1,selamat hari ibu,1,selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak,1,selesema dan batuk,1,sembelit,2,semulajadi,1,sentiasa berkesan,1,sentiasa mesra alam,1,sentiasa selamat,1,senyum,1,set,6,Set anemia,1,set berpantang,1,set detoks shaklee,1,set imuniti kanak-kanak,1,set kanak-kanak shaklee,1,SET KESUBURAN SHAKLEE,1,set kolestrol,1,set menyusu shaklee,1,set penyusuan,1,set prenatal,1,set senggugut shaklee,1,set subur shaklee,1,set tenaga,1,SHAKLE MERU KLANG,1,shaklee,54,shaklee baby,3,shaklee effect,1,shaklee ejen,1,shaklee meru klang,2,shopping di shaklee,1,short tour,1,si comel pipi merah,1,SID rajin,1,sihat,6,sihat dan cantik,1,silaturrahim,1,simpanan,1,sistem pelepasan,1,siti aafiyah,1,siti selamat bersalin,1,skincare,4,sokong kesihatan manyeluruh,1,solat,1,solat awal waktu,1,story,3,stress,1,stress ibu,1,sumber makanan vitamin b,1,sunway geo,1,suplemen,4,suplemen shaklee,3,suplemen terbaik untuk hamil,1,suplemen untuk kulit,1,supplement,4,syaitan perosak manusia,1,syukur,1,syurga,1,taman soleh,1,TAMBAH PELABURAN ADAM50 DENGAN BONUS SHAKLEE,1,tanda-tanda resdung,1,tanggungjawab ibu bapa,1,tazkirah,1,telomeres,1,tenaga,1,Testimoni,1,Testimoni berjaya hamil,1,Testimoni cinch tea mix.,1,TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE,1,testimoni nutriferon,1,testimoni senggugut,1,testimoni vivix,1,Testimoni youth,1,Tingkatkan Imuniti kanak-kanak,1,tingkatkan kesihatan,1,tingkatkan tenaga sel,1,tips,16,Tips banyakkan susu ibu,1,tips hilangkan mukut berbau,1,TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR,1,tona tak sekata masalah kulit wajah,1,top,1,top 10 best seller,1,tren bukit malawati,1,TRIP,1,Trusted online seller,1,TUJUH TANDA HATI SUDAH MATI,1,tulang,1,tunngu dan respons,1,ulangkaji bab puasa,1,ulser dalam mulut,1,urutan kembung perut,1,urutan saraf,1,Ustaz Ahmad Dusuki,1,utamakan keluarga,1,vegan,1,viitamin D,1,Vita.-C,3,vitalea,2,vitamin,1,vitamin a,1,vitamin C,5,Vitamin c shaklee,1,vitamin E,1,Vitamin hati,1,vitamin ibu hamil,1,vitamin kanak-kanak,1,vitamin saraf,1,vitamin selamat,1,vitamin semulajadi,1,Vitamin tenaga,1,vitamin untuk hamil,1,vitamon,1,vivix,17,Vivix shaklee,3,WAHM,1,wanita cekal,1,wanita kuat,1,wanita tabah,1,water pitcher,1,Ya Allah ampunilah dosa-dosaku,1,Youth,5,youth activating serum,1,youth journey,1,Youth shaklee,1,youth skincare,3,
ltr
item
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU: Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor
Melawat Bukit Malawati Kuala Selangor
https://3.bp.blogspot.com/-5sbPSw1OUYs/WukXGBV8HVI/AAAAAAAADNk/2Fxs6e6gzF8PeNyZpXXOE-2BK9wKlYq4wCLcBGAs/s320/Screenshot_20180501_214817-01.jpeg
https://3.bp.blogspot.com/-5sbPSw1OUYs/WukXGBV8HVI/AAAAAAAADNk/2Fxs6e6gzF8PeNyZpXXOE-2BK9wKlYq4wCLcBGAs/s72-c/Screenshot_20180501_214817-01.jpeg
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU
https://www.fatinhamzah.com/2018/05/melawat-bukit-malawati-kuala-selangor.html
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/2018/05/melawat-bukit-malawati-kuala-selangor.html
true
3377529461045029243
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy