Berdoa dengan bersungguh-sungguh kepada Allah

SHARE:

Salam Jumaat semua. Perkongsian dari hamba Allah. Sangat bermanfaat. DOA MU.. Pelari marathon vs pelari pecut. . . Pernah terfikir...

Salam Jumaat semua.
Perkongsian dari hamba Allah. Sangat bermanfaat.



DOA MU..

Pelari marathon vs pelari pecut.
.
.
Pernah terfikir kenapa adakala doa cepat makbul. Atau lambat makbul
.
.
Pernah lihat orang marathon? 1000 orang dilepaskan serentak. Semuanya menjadi perlahan. Kerana perlu mencari ruang untuk melepasi pelari yang lain. Hingga lah selepas berpuluh minit, semua pelari sudah bebas.. Baru boleh berlari tanpa halangan
.
.
Pernah lihat pelari pecut? Masing masing ada trek masing masing. Cepat atau lambat, tiada sesiapa yang halang di depan atau belakang.
.
.

Apabila kita berdoa,

Ada 2 kategori. Sama ada berdoa
- menggunakan otak. Atau
- menggunakan otak dan emosi di jantung hati.
.
.
Apabila berdoa yang ada emosi,
Secara auto, akan akses otak dan jantung hati. Jantung hati ini lah yang secara science nya akses kepada Medan electromagnetic yang 5,000 kali ganda lebih pantas.
.
.
Sekiranya kita fokus satu per satu doa, maka ia lebih pantas. Seperti pelari pecut.
.
Sekiranya kita fokus kepada banyakkkk doa pada satu masa. In shaa Allah ia sampai juga. Seperti pelari marathon. Lebih lama.
.
.

Jadi ada 2
RINTANGAN

- berlari beramai ramai yang sebabkan ada lebih banyak rintangan kiri kanan depan belakang
- berlari tanpa ada halangan rintangan, melainkan diri sendiri
.
.

Dan
KEPANTASAN

- Berlari ramai ramai lebih lambat. Sebab itu durasi marathon lebih lama. Dan lebih panjang jaraknya
- berlari pecut di trek masing masing. Kadarnya pendek dan sekejap.
.
.
Jadi apakah kaitan dengan doa doa kita?
.
.
Sekiranya ia melibatkan EMOSI dan FOKUS.. In shaa Allah ia lebih cepat makbul dengan izin Allah.
.
.
Sekiranya ia tiada emosi dan tiada fokus.. In shaa Allah makbul juga dan kebiasaannya lebih lambat. Juga dengan izin Allah.
.
.
Apabila melibatkan emosi, ia ada emosi positif dan emosi negatif.
.
.
Emosi positif
- lebih kepada apa yang kita suka untuk layan lama lama.  Contoh  happy, damai, tenteram, syukur, tenang
.
.
Emosi negatif
- lebih kepada apa yang kita tak suka layan lama lama. Contoh sedih, marah, takut, kecewa, risau
.
.
Berapa lama nak layan emosi itu semua, tergantung kepada KADAR KEUPAYAAN KITA MENGAWAL EMOSI. sekiranya berpaksikan Allah... Allah pinjam kan kekuatan untuk fokus kepada Allah. Lantas kerana kembali kepada Allah.. Mudah untuk tenang dan lalui emosi positif.
.
.
Kalau kita ikut apa yang Allah firmankan dalam Alquran, seperti apa yang Rasulullah S.A.W sampaikan, kita akan nampak.. Bahawa
.
.
1- tiada apa yang Allah ciptakan sia sia
2- semua emosi adalah bagus. Dengan kadar tertentu.

a) Emosi positif diceritakan dalam Alquran dengan kadar lebih banyak. Menunjukkan kita perlu lebih lama berada dalam emosi itu.

B) emosi negatif juga diceritakan dalam Alquran dengan kadar yang sedikit. Ia tetap perlu. Kadar sedikit saja. Menunjukkan jangan berlamaan dalam emosi itu. Ia diperlukan untuk BERIKAN PERINGATAN KEPADA KITA.
Bagaimana untuk tidak berlamaan?
- HARUS DECLARE ia adalah kezaliman/kelemahan kita
- KEMBALI PADA ALLAH. Hingga Allah kurniakan ketenangan. back kepada emosi positif.
.
.
Cabaran hidup mungkin belum selesai. Tapi dengan TENANG, mudah untuk jemput solusi.
.
.
Sekiranya kita berdoa seperti pelari pecut. Ia bagus. Sekiranya kita berpaksikan pada Allah dan Rasul.
.
.
Sekiranya kita berdoa seperti pelari marathon. Ia bagus. Sekiranya kita berpaksikan pada Allah dan Rasul.
.
.
Sekiranya kita berdoa seperti pelari marathon yang berada di treknya sendiri, Ia bagus. Sekiranya kita berpaksikan pada Allah dan Rasul.
.
.
Pemakbulan doa menunjukkan bahawa Allah Maha Memakbulkan segala doa hambaNya. Minta lah padaKu, Nescaya Aku tunaikan (surah al ghafir 40:60)
.
.
Doa apa yang dimakbulkan?
Apa yang di minta?
.
.
Di sini harus kita teliti..
Di sini harus kita teliti..
Di sini harus kita teliti..
.
.
Apakah yang kita minta itu membawa kita kepada Allah DAN Rasul. Atau menjauhkan.
.
.
Kerana surah Hud menggariskan
Hud 11:15

مَن كَانَ يُرِيدُ ٱلْحَيَوٰةَ ٱلدُّنْيَا وَزِينَتَهَا نُوَفِّ إِلَيْهِمْ أَعْمَٰلَهُمْ فِيهَا وَهُمْ فِيهَا لَا يُبْخَسُونَ

Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
.
.
ALLAH AMAT MEMBALAS APA JUA USAHA. SAMA ADA BAIK, ATAU PUN TERSELIT BURUK DALAM BAIK YANG KITA TAK SEDAR.
.
.
Namun, harus kita perhatikan juga... Di dalam pemakbulan doa itu.. Apakah kita mendapat cinta Allah? Redha Allah..
.
.
Hud 11:16

أُو۟لَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ لَيْسَ لَهُمْ فِى ٱلْءَاخِرَةِ إِلَّا ٱلنَّارُۖ وَحَبِطَ مَا صَنَعُوا۟ فِيهَا وَبَٰطِلٌ مَّا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ

Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batallah apa yang mereka telah kerjakan.
.
.
Jadi... Pemakbulan doa itu bagus. At least bertemu cara...
.
.
Kita perlu lepasi pula stage yang seterusnya.. Dengan pemakbulan doa itu, dapat cinta Allah atau pun tidak... Kerana kita bukan mahu makbul doa di dunia saja. Destinasi akhir kita yang kekal di akhirat sana..
.
.
Jomkita sama sama auditlife kita ya..
Tak pe.. Kita sama sama belajar..
.
.

Contoh.
Mahukan wang rm10, 000 atau RM1, 000,000 semuanya Allah boleh makbulkan.
.
.
Apa yang kita lakukan dengan wang itu? AhHa! Yg ini lebih utama untuk kita fokuskan..
.
.
- untuk hidup
- untuk travel
- untuk selesai hutang
- untuk simpanan masa depan
- untuk beli barang idaman.
.
.
Di mana wang itu dialirkan? Sebanyak mana digunakan untuk AGAMA ALLAH..kerana, seiring PENAMBAHAN REZEKI yang kita mahukan, ia harus digunakan untuk membantu lebih ramai orang. Agar kembali kepada Allah.
.
.
Cuba lihat surah al lail. Saya tidak mahu ulas bab tafsirannya. Kerana di situ ada Allah firmankan TENTANG USAHA YANG BERMACAM MACAM
- sama ada menuju KESENANGAN atau
- menuju kesusahan dan kesengsaraan
.
.
Jadi lihatlah di sebalik apa yang kita dapat.. Apakah pakej nya.
.
.
Semuanya baik untuk kita
Agar kita kembali kepadaNya
.
.
Pilihan,
Mahu berlamaan dalam kesengsaraan atau kegembiraan. Itu memerlukan tindakan. Di dalam hati.
.
.
Jadi Jom kita sama sama audit
.
.
Seminar full timerevamp 19-21 July ini berkongsi tentang perkara ini. Bagaimana untuk lihat, agar apa yang kita amalkan selari dengan Alquran.
.
.
Kerana hakikatnya di dalam sistem pembelajaran sekarang. Sudah bercampur. Terkadang di dalam ilmu barat, kita nampak Alquran. Di dalam Alquran kita nampak ilmu timur.
.
.
Dan Alquran begitu sempurna memberitahu
Ya ilmu ini benar. Ya ilmu itu belum selari. Alquran sebagai Al furqan. Pembeza yang benar dan yang batil..
.
.
Kita harus lihat setiap orang melalui proses ini. Kerana dalam kita mengejar impian.. Fokus kita adalah pada pemakbulan doa.
.
.
Sedangkan lambat atau cepat bukan kayu ukur.
Hubungan dengan Allah dan Rasul itu adalah kayu ukur.
.
.
So alangkah indah sekiranya..
Impian di makbul cepat dan semakin terjaga hubungan kita dengan Allah dan Rasul.. Cepat, agar lebih ramai dapat dibantu. Infaq.
.
Kalau lambat? It's ok.. Agar hubungan dengan Allah DAN Rasul dijaga, di Upgrade... In shaa Allah
.
.
Apa yang anda pelajari dalam post ini?
.
.
#HusnaHaron
#FormulaMasa.com
#QuranicLifestyle
#quranicPersonalCoaching

COMMENTS

Name

10 fakta kelahiran,1,10 Punca Payudara Sakit Dan Membengkak,1,100% vegan,1,15 nasihat untuk umur 50 tahun,1,19 vitamin,1,20 tips tenang,1,2019,1,2020,1,3 Nutrisi Lengkap Untuk Berpuasa,1,3C,1,3C shaklee,3,5 kepentingan suplemen kepada tubuh badan kita,1,5 sebab pilih esp shaklee,1,abang,1,ADAM50,1,adik,1,aelalulah bercakap dengan anak,1,ahli,1,aktiviti,2,al manna,1,Alfalfa,5,AlFatehBiz,11,AlFAtehBiz founder,1,AlFatehBizFounder,5,allah menjagamu,1,amalan 5 perkara,1,anak lambat bercakap,1,anak permata hatiku,2,anak-anak,2,anak-anak permata hatiku.,1,anemia,1,ANGGUR MUSCADINE,1,anti-aging,1,antibodi,1,apeech delay,1,aqiem rusli,1,arabic gum,1,AS 1Malaysia,1,ASB,1,asb online,1,atasi anemia,1,atasi bell palsy,2,ATASI KAYAP DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE,1,Atasi Masalah Resdung,1,atasi mulut berbau,1,atasi senggugut,1,autisme,1,awet muda,2,ayah,1,azan bayi,1,B complex shaklee,1,b-complex,1,Balik kerja on time,1,bantu masalah demam,1,banyakkan susu,1,basic H,2,basuh tangan,1,BAYI 2018,1,bcomplex,4,Bell palsy,1,beribadat,1,bersedekah,1,bertaubat,1,bestseller,1,bisikan syaitan,1,bisnes,4,bisnes shaklee,5,body,1,bonus,2,bronkitis,1,bukit malawati,1,cantik,2,CAR BONUS,1,Cara atasi anak lambat bercakap,1,CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,carotomax,3,CASH BONUS,1,cegah kanser prostat,1,child talk,1,children,2,cinch tea mix,1,cinchtea,2,COD,1,coli baru,1,Collagen powder,1,consumer,2,CONVENTION,1,CoQ Trol Plus,2,cucuk imunisasi,1,Cukup di sini,1,dahwah tanpa henti,1,dakwah tanpa henti,1,Dato' Seri Siti Nurhaliza,1,denggi,1,detok,1,detoks,2,detox,2,diet sihat,2,Doa,1,doa dengan emosi,1,doa dengan roh,1,Dr.Forrest,1,DTX Complex,1,Ejen Dropship Shaklee diperlukan,1,elak kanser prostat,2,elak sembelit,2,esp,7,ESP SHAKLEE,1,EUROPEAN ELDERBERRIES,2,Fahami tujuh perkara dalam kehidupan,1,famili,3,fatty liver,1,fikir positif,1,fokus,1,garlic,1,garliccomplex,2,gaya hidup sihat,3,Gejala-gejala HFMD,1,get clean water,1,gigi,1,GLA,3,GLA Complex,1,haid tiba,1,halal,1,hamil,2,HARI RAYA EIDULFITR,1,hati bengkak,1,hati berlemak,1,herbal blend,3,herblax,2,hfmd,1,HIDUP MEMERLUKAN PERUBAHAN,1,hidup positif,1,hidup untuk kerja,1,hikmah azan,1,ibu,1,ibu hamil,2,ibu hebat,1,ibu menyusu,1,ibuku,1,Ikhtiar hamil,2,Imam An-Nawawi,1,imunisasi,1,imuniti,1,Indah,1,info kesihatan,2,inovatif,2,INSENTIF SHAKLEE,1,insurans takaful,1,interferons,1,istimewa,1,jadi ahli shaklee,1,jadi rakan kepada anak anda,1,Jadilah orang yang bahagia,1,jaga kebersihan,1,JAGA KESIHATAN,2,jagalah Allah,2,jalan-jalan,1,jana income,1,jana income shaklee,2,jangkitam saluran kencing,1,jangkitan pundi-pundi udara,1,jangkitan salur pernafasan,1,jannah,1,jantung,1,jeragat,1,jerawat,1,join,1,join ahli shaklee,1,join member shaklee,1,JOM SIHAT,1,kakak,1,Kaki dan Mulut HFMD,1,kalsium,2,kanak-kanak,6,kapar,1,Kaum ibu,1,kawal nafsu makan,1,kayap,1,Keahlian percuma shaklee,1,Kebaikan minyak kelapa sawit,1,kebaikan vitamin E,3,Kecutkan cyst,1,kecutkan fibroid,1,kehidupan,1,keluarga,1,keluarga jannah,1,Kemasukan darjah 1,1,kemasukan pra sekolah,1,kematian,1,kembung perut,1,kementerian kesihatan malaysia,1,kementerian pendidikan malaysia,1,kenangan,1,kencing berbuih,1,Kencing kotor,1,kencing tak lawas,1,kencing tikus,1,Kepentingan suplemen,3,kepentingan vitamin B,1,keputihan,1,kerja itu satu ibadah,1,kerja untuk hidup,1,Kesan ambil supelemen,1,kesan pakai youth,1,kesihatan,4,kesihatan sendi,1,kesuburan,2,KHUTBAH DI ARAB SAUDI,1,kolagen,1,kolestrol,3,kolestrol HDL,1,kolestrol jahat,1,kolestrol LDL,2,kreatif,2,kulit,4,KULIT ANJAL,1,kulit bersih dan sihat,1,KULIT GEBU,1,kulit wajah cantik serta awet muda,1,kurangkan sakit ketika mengandung,1,kurus,3,kuruskan badan,1,lagu,1,langkah cegah hfmd,1,lecithin,1,lelaki,1,Leptospirosis,1,like,1,luka bersalin normal,1,Luka episiotomi,1,luminous gel oil cleanser,1,lumpuh sebelah muka,1,magnesium,1,maka Allah akan menjagamu,1,Makan lebih sayur,1,makanan sihat,1,manfaat utama bcomplex,1,mari melabur,1,mari menabung,1,masalah cyst,1,Masalah fibroid,1,masalah prostat,1,master,1,mata,1,mati,1,Meal shakes shaklee,1,mealshake,2,Melahirkan anak adalah satu jihad,1,melakukan kebaikan,1,membeli rumah,1,mencari kekuatan diri,1,mencari rezeki,2,mengandung,1,mengatasi masalah kolestrol dan jantung,1,mengelakkan risiko mendapat kanser,1,Mengundanh rezeki,1,MENINGKATKAN KESUBURAN,1,Menjemput rezeki,1,menyewa rumah,1,meremajakan kulit wajah,1,meru,1,milk booster,1,minda fokus dan tajam,1,mitokondria,1,moisturizer,1,motivasi,17,Motivasi diri,1,muhasabah diri,1,Mulut berbau,1,MUSCADINE GRAPE,1,muzium bukit malawati,1,myASNB,1,naikkan berat badan,1,nasihat,1,nasihat untuk ibu,1,niat berpuasa,1,niat buka puasa,1,night cream,1,noriah,1,nutrien,1,nutriferon,8,nutrisi lengkap,1,Nutrisi sihat,1,omega guard,3,omegaguard,1,Online,1,organik,1,Ostematrik,1,ostematrix,2,page,1,Paras normal trigeliserida,1,pasangan hidup,1,pelabur bijak,1,pelaburan,1,peluang bisnes dengan Shaklee,1,pemakanan,2,pemakanan sunnah,1,penapis air,1,penapis air murah dan jimat,1,pengalaman bersalin,1,pengalaman hamil,1,pengedar,6,PENGEDAR SHAKLE MERU KLANG,18,pengedar shaklee meru klang,16,Pengedar shaklee meru klang Dr. Zubaidi,1,pengedar shaklee yabg aktif,1,pengedar shaklee yang dipercayai,1,penjagaan kulit wajah,1,Penyakit Tangan,1,peppermint ginger plus,5,perfecting skin toner,1,performance drink,2,perisai,2,Petua awet muda,1,phytocol,1,pneumonia,1,polluxbiz,2,POLYGONUM CUSPIDATUM,2,produk penjagaan baby,1,produk penjagaan kulit wajah,1,promo,6,Promo mei 2018,1,promo youth,1,Promosi shaklee,1,PUNCA DAN CARA MENGATASI KAYAP DENGAN BERKESAN,1,punca hfmd,1,PUNCA KAYAP TERJADI,1,PURPLE CARROT,2,pythocol-st,1,rabun,1,radiance c&e,1,radikal bebas,1,Radio IKIM,1,rakan responsif,1,rasa sakit ibu mengandung,1,rawat gastrik,1,rawatan kencing tikus,1,resdung,1,resipi esp barli,1,resveratrol,2,RESVERATROL mengurangkan sakit lutut dan ketidakselesaan sendi,1,sabah,1,sabar,1,sakit hamil,1,sakit lutut,3,sakit sendi,1,saraf,2,sedekah,1,segera,1,selamat berpuasa,1,selamat hari ibu,1,selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak,1,selangor,1,selesema dan batuk,1,sembelit,2,semulajadi,1,sentiasa berkesan,1,sentiasa mesra alam,1,sentiasa selamat,1,senyum,1,set,6,Set anemia,1,set berpantang,1,set detoks shaklee,1,set imuniti kanak-kanak,1,set kanak-kanak shaklee,1,SET KESUBURAN SHAKLEE,1,set kolestrol,1,set menyusu shaklee,1,set penyusuan,1,set prenatal,1,set senggugut shaklee,1,set subur shaklee,1,set tenaga,1,setia alam,1,SHAKLE MERU KLANG,1,shaklee,54,shaklee baby,3,shaklee effect,1,shaklee ejen,1,shaklee lover,1,shaklee meru klang,2,shopping di shaklee,1,short tour,1,si comel pipi merah,1,SID rajin,1,sihat,6,sihat dan cantik,1,silaturrahim,1,simpanan,1,sistem pelepasan,1,siti aafiyah,1,siti selamat bersalin,1,skincare,4,sokong kesihatan manyeluruh,1,solat,1,solat awal waktu,1,starter pack promo,1,story,3,stress,1,stress ibu,1,sumber makanan vitamin b,1,sunway geo,1,suplemen,4,suplemen shaklee,3,suplemen terbaik untuk hamil,1,suplemen untuk kulit,1,supplement,4,syaitan perosak manusia,1,syukur,1,syurga,1,taman soleh,1,TAMBAH PELABURAN ADAM50 DENGAN BONUS SHAKLEE,1,tanda-tanda resdung,1,tanggungjawab ibu bapa,1,tazkirah,1,telomeres,1,tenaga,1,Testimoni,1,Testimoni berjaya hamil,1,Testimoni cinch tea mix.,1,TESTIMONI COLLAGEN POWDER SHAKLEE,1,testimoni nutriferon,1,testimoni senggugut,1,testimoni vivix,1,Testimoni youth,1,Tingkatkan Imuniti kanak-kanak,1,tingkatkan kesihatan,1,tingkatkan tenaga sel,1,tips,16,Tips banyakkan susu ibu,1,tips hilangkan mukut berbau,1,TIPS LEPASKAN DIRI DARI SEKSA KUBUR,1,tona tak sekata masalah kulit wajah,1,top,1,top 10 best seller,1,tren bukit malawati,1,TRIP,1,Trusted online seller,1,TUJUH TANDA HATI SUDAH MATI,1,tulang,1,tunngu dan respons,1,twinpack vivix promo,1,ulangkaji bab puasa,1,ulser dalam mulut,1,urutan kembung perut,1,urutan saraf,1,Ustaz Ahmad Dusuki,1,utamakan keluarga,1,vegan,1,viitamin D,1,Vita.-C,3,vitalea,2,vitamin,1,vitamin a,1,vitamin C,6,Vitamin c shaklee,1,vitamin E,2,Vitamin hati,1,vitamin ibu hamil,1,vitamin kanak-kanak,1,vitamin saraf,1,vitamin selamat,1,vitamin semulajadi,1,Vitamin tenaga,1,vitamin untuk hamil,1,vitamon,1,vivix,18,Vivix shaklee,3,WAHM,1,wanita cekal,1,wanita kuat,1,wanita tabah,1,water pitcher,1,Ya Allah ampunilah dosa-dosaku,1,Youth,5,youth activating serum,1,youth journey,1,Youth shaklee,1,youth skincare,3,Youth Starter Pack Promo,1,
ltr
item
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU: Berdoa dengan bersungguh-sungguh kepada Allah
Berdoa dengan bersungguh-sungguh kepada Allah
FATIN HAMZAH | CERITERA VITAMINKU
https://www.fatinhamzah.com/2019/07/berdoa-dengan-bersungguh-sungguh-kepada.html
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/
https://www.fatinhamzah.com/2019/07/berdoa-dengan-bersungguh-sungguh-kepada.html
true
3377529461045029243
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy